Germania ar putea trimite 1.200 de militari în Orientul Mijlociu, până la sfârşitul anului, cu scopul de furniza o susţinere avioanelor şi navelor coaliţiei occidentale contra Statului Islamic (SI), a declarat şeful Statului Major german pentru Bild am Sonntag, relatează Reuters online.

Cancelarul Angela Merkel a promis o susţinere a ofensivei contra SI în ultima întâlnire cu preşedintele francez Francois Hollande, care a cerut ca mai multe ţări să se alăture luptei împotriva grupării jihadiste, în urma atacurilor de la Paris şi Saint-Denis de la 13 noiembrie.

Planul – care este necesar să fie aprobat de către Bundestag (Parlament) – a fost dezvăluit de către Volker Wieker, şeful Statului Major al Bundeswehr (armata germană), pentru Bild am Sonntag. Acesta nu prevede o implicare directă în ofensiva aeriană a coaliţiei.

Opinia publică germană se opune în continuare unei trimiteri a forţelor germane să participe la misiuni în străinătate, în parte din cauza amintirilor dureroase din perioada militarismului nazist.

O fregată germană urmează să însoţească portavionul francez Charles de Gaulle, iar avioanele acesteia să asigure realimentarea cu carburant a avioanelor coaliţiei, a declarat Wieker în acest interviu.

„Din punct de vedere militar, deservirea avioanelor şi navelor ar necesita aproximativ 1.200 de militari”, a declarat el pentru publicaţia germană.

Wieker şi-a exprimat speranţa că va obţine mandatul necesar până la sfârşitul acestui an, informeaza mediafax.ro.

El a mai anunţat că Germania negociază cu Iordania şi Turcia în vederea staţionării pe teritoriile lor a unor avioane de tip Tornado care să efectueze misiuni de recunoaştere în regiune.

Un parlamentar german de rang înalt anunţa săptămâna trecută că Germania urmează să mobilizeze avioane de recunoaştere care să susţină Franţa în lupta împotriva SI, în Siria.

Potrivit unor oficiali germani, Merkel este de acord ca Germania să-şi asume un rol militar mai important, în schimbul unui ajutor din partea lui Hollande în gestionarea crizei migranţilor care afectează Europa.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here