Un balon hi-tech gastric, tocmai a fost aprobat  in Marea Britanie. Scopul este sa ii  ajute pe cei care considera ca este imposibil sa piarda in greutate prin diete normale sau prin interventii chirurgicale.

Balonul Elipse, dezvoltat de firma americană Allurion Technologies, a primit recent aprobarea de comercializare in Marea Britanie și Europa, potrivit dailymail.co.uk.

 

Balonul care se introduce in stomac prin cavitatea bucala are rolul de a umple stomacul. Astfel, pacientul inghite o capsula mica ce conține balonul Elipse dezumflat, realizat dintr-un film polimer delicat.

La capsula este atasat un cateter – un tub subtire, prin care un doctor umple balonul cu apa. Dupa umplerea capsulei, cateterul este tras.  Balonul plin cu apa, ocupa o mare parte din stomac , reducand pofta de mancare.

Dupa 4 luni balonul devine digestiv si intra in procesul de digestie totul revenind la normal.

Cele mai multe baloane gastrice existente se bazeaza  pe plasarea dispozitivului în stomac cu ajutorul unei sonde interne , în timp ce pacientul este sedat sau anesteziat . La sfarsitul vietii sale, el trebuie sa fie eliminat in acelasi mod.

Anul trecut, un balon care poate fi inghitit, numit Obalon , a devenit disponibil  in Marea Britanie, dar necesita indepartarea chirurgical.

Profesorul Dame Sally Davies, de la Chief Medical Officer, a avertizat ca obezitatea este  o amenintare,  pentru viitorul Marii Britanii, la fel de mare ca terorismul.

In conformitate cu previziunile Forumului Mondial al Obezitatii , numarul britanicilor supraponderali si obezi va creste  de la 32 millioane cat este in prezent,  la 36 millioane in 2025 .

Operatia de bypass gastric este vazută ca un mod eficient, dar poate fi un risc prea mare pentru pacienți.

Este putin probabil sa fie utilizat pe NHS, dar ar putea fi disponibil prin intermediul clinicilor private.

Profesorul Mike Lean, un expert în nutritie umana de la Universitatea din Glasgow, a declarat ca metoda ar putea ajuta unele persoane, dar nu poate fi o solutie permanenta a prevenirii si tratarii obezitatii.

„Baloane ajuta cu siguranta unii oameni sa piarda în greutate intr-o perioada scurta, dar  nu pot avea nici un efect pe termen lung „, a spus el.

„O data ce acestea sunt eliminate sau au trecut ca deseuri, nu mai au niciun efect, astfel  greutatea pacientului revine daca  acesta nu are o strategie de intretinere a greutatii pe termen lung”, a mai spus profesorul Lean.

 

 

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here