Jurnalistul Ion Cristoiu a spus într-o postare pe Facebook că nu vrea să mai participe la talk-show-urile de la postul B1 TV. “Am scris că mă gîndesc a nu mai merge la B1tv – și în dimineața asta, la rece, am decis asta, deocamdată în privința talk-showurilor – cu interviul (o emisiune fixă din grila postului – n.r.) o să mai văd”, a scris jurnalistul, astăzi, pe Facebook.. Jurnalistul apare în grila postului B1 TV cu o emisiune fixă, de o oră, difuzată duminica de la ora 18.00, sub titlul “Interviurile lui Ion Cristoiu”.

Decizia lui vine în contextul unor discuţii aprinse avute aseară cu Sabin Orcan(fost prim redactor-șef adjunct la Adevărul, în prezent realizator TV – B1 TV), în emisiunea “Sub semnul întrebării”, realizată de Robert Turcescu, la postul B1 TV.

În timpul emisiunii de aseară, vizibil iritat de controversa cu ceilalţi invitaţi (Sabin Orcan şi Grigore Cartianu) pe tema celor “300 de hectare de teren” cumpărate de Traian Băsescu pe numele fiicei sale, Cristoiu a afirmat în mai multe rânduri“La Biserica Adorarea lui Traian Băsescu eu nu mai vin. Eu nu mai vin, e clar?”

Textul integral postat de Ion Cristoiu, astăzi, pe Facebook:

“1. Puțină lume știe că nu eu mă ofer ziarelor și televiziunior, ci ziarele și televiziunile îmi fac oferte. Le accept nu pentru bani, sînt deja pensionar cu acte în regulă și, în plus, observ, dramatic, cum se apropie funia de par și eu n-am terminat o mare parte din proiectele de scriitor și eseist, le accept convins că ziarul sau postul respectiv are nevoie de analiza mea de om care a făcut ziare la viața lui, care a citit și a scris despre politică și istorie. Dacă postul tv sau ziarul are nevoie, în persoana mea, de un luptător, de un revouționar, de un argat al unuia sau altuia dintre politicieni, să-i fi de bine, m-a pierdut de mușteriu. Am scris că mă gîndesc a nu mai merge la B1tv – și în dimineața asta, la rece, am decis asta, deocamdată în privința talk-showurilor – cu interviul o să mai văd- nu pentru a stîrni vreun sentiment în sufletele facebookiste, ci pentru că printre cei cu care am dialogat pînă acum am găsit și altfel de oameni decît chibiți ai uneia sau alteia dintre echipele de lupte care se bat în arena politică.
Repet ce am spus și-n postarea de azi noapte. Critica, oricît de severă, adusă unui politician de un jurnalist care se respectă, trebuie să fie inteligentă, convingătoare, fie și din considerentul că printre telespectatori sau cititori se află și oameni normali, care vor să înțeleagă ce se întîmplă în politică, spre deosebire de enoriașii diferitelor biserici și bisericuțe, care așteaptă doar înjurături și cîntări. Constat însă tot mai surprins că unii confrați mai tineri, seduși de zîmbetele parșive ale politicienilor, încîntați că primesc mesaje și telefoane de felictare (ipocrite, desigur) de la politicieni, își reduc intervențiile în scris sau la tv în litanii pro sau contra.
Nu văd în aceste condiții rostul prezenței mele. Ce să fac? Să turui toată emisiunea Ponta e un ticălos, Băsescu e un erou al zilelor noastre? Păi, pentru așa ceva sînt mult mai buni tinerii confrați, care, oricum, sînt și mai în putere decît mine. Spre deosebire de tinerii confrați, eu am lucrat în presa comunistă. Știți care era coșmarul? Nu obligativitatea de a-l lăuda pe Ceașescu. Nu indicația de a denunța capitalismul. Coșmarul era că număr de număr trebuia să scriem și să publicăm aceleași lucruri, toate clișee imbecile. Așa am impresia că se întîmplă acum în presa devenită tot mai de partid. Ți se sugerează cam așa: Da, Traian Băsescu a greșit în chestia cu terenul, dar dacă-l criticăm facem jocul Antenelor sau al lui Ponta sau al lui Blaga. Răspund: Șeful statului iese în direct la TV și anunță că prin fata sa a cumpărat 300 de hectare cu un credit de la CEC. Trebuie să fii dușman al lui Băsescu pentru a nu-ți spune, ia să vedem dacă totul e în regulă? Nu, trebuie să fii jurnalist pur și simplu.”

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here