Legea prostituţiei: clienţii vor fi cei pedepsiţi

Home > Legea prostituţiei: clienţii vor fi cei pedepsiţi

Parlamentarii francezi au aprobat o parte a unui proiect de lege care vizează sancţionarea persoanelor care oferă bani în schimbul serviciilor sexuale, protejând astfel prostituatele. Oficialii au decis dublarea amenzilor, însă votarea a fost atât aclamată, cât şi blamată de manifestanţi din cele două tabere, adunaţi în faţa Parlamentului.

Activiştii care susţin iniţiativa parlamentarilor au spus că noua lege îi va pedepsi pe clienţi şi le va proteja pe lucrătoarele sexuale, însă criticii sunt de părere că înăsprirea sancţiunilor le va influenţa şi pe prostituate şi vor fi nevoite să se supună pe viitor unor riscuri mai mari.
După ce a supus dezbaterii proiectul de lege, parlamentarii au votat în favoarea majorării amenzii aplicate persoanelor care solicită servicii sexuale contra cost, până la 1.500 de euro. Cei care au mai fost sancţionaţi pentru aceeaşi infracţiune vor primi amenzi chiar mai mari, de până la 3.750 de euro. Ca alternativă, autorităţile propun participarea la cursuri prin care să înţeleagă riscurile din spatele industriei sexului.

Întregul proiect de lege cuprinde 20 de articole şi va fi dezbătut pe 4 decembrie, însă vineri noaptea a fost votat numai cel referitor la sancţionarea persoanelor care apelează la serviciile prostituatelor. Restul articolelor se referă mai ales la metode de eradicare a reţelelor internaţionale de trafic de carne vie sau vizează ajutorarea prostituatelor care doresc să renunţe.

Însă protestatarii au spus că pedepsirea celor care plătesc pentru sex va agrava situaţia prostituatelor. „Aceasta (legea) nu va schimba nimic pentru prostituate. Vor fi forţate să se ascundă în continuare pentru că, deşi nu ele riscă să fie arestate, clienţilor lor da. Iar supravieţuirea lor depinde de clienţii pe care îi au”, a declarat Tim Leicester, lidera fundaţiei Medecins du Monde.

Prostituţia este legală în Franţa, însă reţelele organizate de prostituţie sunt vânate şi pedepsite de autorităţi.

Sursa: adevarul.ro

Distribuie:

Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here