Măceşele, sau cacadările, după cum li se mai spune în unele regiuni in ţară, sunt fructele unui arbore arbust cu frunze căzătoare, cu o înălțime care variază între unu și cinci metri şi a cărui tulpină este acoperită de țepi mici, ascuțiți, sub formă de cârlig.

Cresc cu predominanţă în zonele de deal şi de munte şi pot fi considerate, cu uşurinţă, “campioanele” fructelor la vitamina C, având un conţinut de la 4 la 16 ori mai mare decât citricele. 100 g macese conţin nu mai puţin de 2000 mg de vitamina C. Astfel, consumul a doar trei măceşe pe zi asigură necesarul de vitamina C al organismului.

De asemenea, măceşele conţin din abundenţă vitamina A, fiind de două ori mai bogate decât caisele, vitamina B1 şi B2, vitamina K, vitamina P, vitamina E, vitamina PP, flavonoizi, proteine, zaharuri, acid malic, celuloză, pectine, fier, magneziu şi uleiuri esenţiale.

Puţină lume ştie că măceşele se pot consuma chiar şi crude, în salate, cu condiţia să le fie scoşi sâmburii, sau sub formă e ceai, tinctură sau vin.

Cresc imunitatea

Câţi dintre voi nu aţi urmat când aţi fost mici cel puţin o cură de ceai de măceşe? Prin conţinutul lor de proteine vegetale şi vitamine, aceste fructe sunt cunoscute pentru capactatea de a întări imunitatea şi de a conferi rezistenţă în faţa infecţiilor, fiind utile şi copiilor care au un sistem imunitar sensibil insuficient dezvoltat.

Pentru a maximiza efectele, este recomandat consumul a cinci-zece măceşe la interval de câteva zile sau prepararea lor sub formă de ceai.

Utile în curele de detoxifiere

Aceste fructe sunt incredibil de eficiente în curele de detoxifiere, datorită puterii de a scădea stresul oxidativ şi de a reduce radicalii liberi. În plus, pot fi consumate cu succes în curele de radiere.

Refac frumuseţea pielii

Datorită conţinutului ridicat în vitamine, în special in vitamina C, măcesele sunt utile în tratamente de înfrumuseţare a pielii, având proprietăţi regenerative pentru structurile cutanate şi subcutanate. Alături de o dietă echilibrată, ajută la menţinerea tinereţii şi a frumuseţii pielii.

Aflati mai multe de aici.

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here