Matreata este o dermatoza comuna, caracterizata prin descuamarea constanta a scalpului insotita de mancarimi de intensitate moderata.

Tratamentul este simplu, desi in unele cazuri poate fi indicat sa consultati un specialist.

Mai jos, veti gasi un scurt articol despre principalele caracteristici ale acestei afectiuni. Continua sa citesti!

Ce este matreata?

Eliminarea celulelor moarte in cel mai superficial strat al pielii provoaca matreata.

Este o afectiune benigna a scalpului, care se caracterizeaza prin descuamarea accelerata a partii sale cele mai superficiale. Acest lucru are ca rezultat aparitia unor foi mici si fragile de tesut albicios , a caror acumulare tinde sa provoace mancarime.

Pe langa prezenta acestui material, cea mai importanta manifestare clinica este mancarimea. Desi este o afectiune care nu afecteaza sanatatea organica, poate duce la probleme estetice . Dupa cum veti vedea mai tarziu, matreata poate fi tratata cu masuri de baza in majoritatea cazurilor.

Matreata este, de asemenea, considerata o forma usoara de dermatita seboreica, o afectiune care este insotita de inrosirea pielii afectate si productia excesiva de sebum. De fapt, se crede ca ambele patologii apar ca o consecinta a infectiei cu ciuperca Malassezia furfur. 

Factori de risc

Avand o origine multicauzala, exista mai multe afectiuni care pot creste probabilitatea de a suferi de matreata. Unele dintre ele sunt urmatoarele:

  • Istoricul personal al bolilor dermatologice. Pacientii cu psoriazis, micoze superficiale multiple, eczeme, pediculoza sau orice forma de dermatita au tendinta de a dezvolta matreata mai des.
  • Varsta . Desi poate aparea aproape in orice moment al vietii, este mai frecventa la varsta adulta timpurie.
  • Sexul masculin. Barbatii tind sa aiba mai multa matreata decat femeile, fapt care poate fi legat de cantitatea mai mare de testosteron la acest grup de pacienti.
  • Diversi factori de mediu . Desi inca nu se intelege bine cum apare matreata in aceste circumstante, se stie ca stresul, excesul de produse de ingrijire a parului si lumina ultravioleta ii pot influenta aspectul.

Cum se produce?

Dupa cum am mentionat anterior, exista mai multe motive pentru care matreata poate aparea la unii oameni. Mai jos ii vom rezuma pe cei mai importanti, in ciuda faptului ca in majoritatea cazurilor exista de obicei o combinatie a tuturor acestor factori.

Produse comerciale pentru par

Contrar credintei populare, matreata nu apare exclusiv la persoanele care nu au o igiena adecvata a parului. De altfel, excesul de produse chimice poate favoriza aparitia acestei afectiuni. Cateva exemple sunt urmatoarele:

  • Fixatori.
  • Unele tipuri de sampoane si balsamuri.
  • Coloranti.

Desigur, nu toate au un efect negativ asupra scalpului. De fapt, dupa cum veti vedea putin mai tarziu, exista cateva sampoane speciale pentru a reduce aspectul matretii.

Activitate crescuta in epiderma

Epiderma este cel mai superficial strat al pielii si este situat chiar deasupra dermului. In functie de zona, este alcatuit din 4-5 straturi de celule numite keratinocite, deoarece acestea au capacitatea de a produce cheratina.

Acest tesut se caracterizeaza prin faptul ca are un metabolism accelerat, astfel incat celulele isi au originea constant la baza epidermei. Pe masura ce cresc, le imping pe cele mai superficiale , pana cand devin parte a stratului cornos.

Acesta din urma este alcatuit din celule moarte cu cheratina abundenta, care se desprinde treptat pentru a permite trecerea celulelor noi.

Desi acest proces poate dura saptamani intregi, unele afectiuni pot determina o crestere a activitatii celulelor epidermice , cu pierderea in consecinta a straturilor care vor forma matreata.

Alterari hormonale

Intrucat cazurile de dermatita seboreica si matreata sunt mai frecvente la barbati, este posibil ca hormonii sexuali masculini sa joace un rol fundamental in fiziopatologia acesteia.

Acest studiu de revizuire stiintifica evidentiaza aceasta relatie in ciuda faptului ca, pana acum, nu a fost inca determinat exact cum actioneaza testosteronul in acest proces.

Influenta unor microorganisme

Proliferarea unor ciuperci precum M. furfur poate favoriza aparitia matretii.

Infectia cu ciuperca Malassezia furfur are o relatie foarte importanta cu aparitia matretii. Se gaseste in mod natural pe pielea majoritatii oamenilor si poate exista sub doua forme diferite: ca drojdie sau ca hife. Din acest motiv, este considerat un microorganism dimorf , deoarece are doua forme sau morfologii.

Cand se gaseste ca drojdie, nu produce niciun simptom relevant, deoarece este o parte naturala a microorganismelor care traiesc pe piele. Cu toate acestea, in anumite circumstante (cum ar fi cele mentionate in sectiunile anterioare), schimbarea la o forma hifala poate fi favorizata.

Aceasta ciuperca foloseste grasimea corpului uman pentru metabolismul sau, eliberand deseuri care sunt capabile sa stimuleze cresterea epidermei . Acest lucru are ca rezultat simptomele matretii.

Pe de alta parte, este si microorganismul cauzal al pitiriazisului versicolor, in ciuda faptului ca aceasta micoza poate aparea in orice alta parte a suprafetei pielii.

Cum este tratamentul?

Pilonul fundamental al tratamentului pentru matreata include utilizarea sampoanelor cu compusi speciali. Acestea, pot fi grupate in urmatoarele grupe:

  • Antifungice: Acestea sunt folosite pentru a reduce numarul de ciuperci patogene de pe scalp. Sulfura de seleniu si ketoconazolul sunt cateva exemple.
  • Substante care scad productia la scara sau turnoverul epidermic: piritiona de zinc si gudronul de carbune pot fi eficiente.

Unele aspecte de baza precum a avea o alimentatie echilibrata, evitarea expunerii constante la lumina soarelui si factorii de stres pot fi utile pentru a preveni aparitia acestei afectiuni.

Cand sa mergi la medic?

Cazurile usoare de matreata pot fi tratate folosind sampoane speciale fara prescriptie medicala la farmacii. In cazurile moderate sau severe, care compromit considerabil calitatea vietii, este indicat sa consultati un dermatolog de incredere.

De asemenea, se recomanda consultarea unui specialist in cazul unei reactii alergice la oricare dintre medicamentele mentionate.

Consideratii finale

Matreata, desi este o afectiune benigna, poate reprezenta o problema de sanatate din punct de vedere estetic. De obicei, se imbunatateste odata cu utilizarea medicamentelor fara prescriptie medicala, asa ca este necesar sa consultati un medic doar daca nu exista o imbunatatire clinica sau in cazuri severe.