Hipertensiunea arteriala a fost numita de mult timp „boala tacuta”, deoarece la multi pacienti nu exista simptome evidente pana cand, de exemplu, un control medical de rutina permite depistarea acesteia. Se intampla chiar ca disfunctia erectila sa fie unul dintre primii indicatori ai hipertensiunii arteriale, motiv pentru care este atat de important sa consultam un medic atunci cand incepem sa observam aceasta problema in mod regulat.

Astazi va vom explica relatia dintre medicamentele antihipertensive si disfunctia sexuala, care sunt tratamentele pentru hipertensiune arteriala si va vom oferi multe recomandari de care sa aveti in vedere daca aveti aceasta afectiune. Nu rata acest articol!

Cum se raporteaza?

Relatia dintre tratamentul farmacologic pentru hipertensiunea arteriala si disfunctia sexuala masculina a fost slab documentata in literatura stiintifica. Un articol interesant trece in revista cele mai importante publicatii pe acest subiect si ofera cateva indrumari interesante de retinut.

Cum este tratamentul pentru hipertensiune arteriala?

Tratamentul pentru hipertensiune arteriala include modificari ale stilului de viata, in special modificarea dietei si exercitiile fizice, precum si utilizarea medicamentelor. Medicii prescriu antihipertensive, diuretice sau tratamente combinate, care sunt din diferite grupe farmacologice. Tratamentul in multe cazuri necesita combinarea de medicamente pentru un control adecvat, impreuna cu schimbari terapeutice ale stilului de viata.

Atat boala, cat si tratamentul ei farmacologic pot avea consecinte negative asupra sexualitatii, iar acesta este punctul central al acestui articol.

Studii care subliniaza relatia dintre antihipertensive si disfunctia sexuala

  1. Un studiu publicat din 1985 este unul dintre primii care subliniaza relatia dintre antihipertensive si disfunctia sexuala. Potrivit acelei cercetari, efectele negative s-au evidentiat in scaderea dorintei sau a interesului sexual, in capacitatea de a obtine si mentine o erectie ferma si in dificultatea de a ajunge la orgasm.
  2. Un alt studiu, demonstreaza diferentele dintre ratele disfunctiei erectile comparand barbatii cu tensiune arteriala normala (6,9%), barbati cu hipertensiune arteriala netratata (17,1%) si barbati cu hipertensiune arteriala tratata (24,6%) .
  3. O alta investigatie la barbati si femei, arata urmatoarele: 26% disfunctie erectila si 14% intarziere orgasmica la barbatii netratati, fata de 55% si respectiv 45% la cei tratati. La femei, pe de alta parte, nu exista nicio diferenta semnificativa intre ambele grupuri. Se dezvaluie apoi ca tratamentul farmacologic al hipertensiunii arteriale afecteaza mai mult barbatii decat femeile.
  4. Efectele secundare sunt semnificativ mai mari in terapiile combinate antihipertensive si diuretice decat in ​​terapiile cu un singur medicament. Iar in tratamentele cu diuretice, disfunctia sexuala scade semnificativ la pacientii care au slabit cu dieta si exercitii fizice.

Problemele din viata sexuala ne afecteaza calitatea vietii, in masura in care scad stima de sine, provoaca anxietate, tristete, sentimente de vinovatie si frustrare. In plus, daca se cronicizeaza, afecteaza relatia de cuplu, deoarece pasiunea este una dintre componentele centrale ale unei legaturi amoroase. O alta consecinta grava a acestor efecte secundare farmacologice este abandonarea rapida a tratamentului, care expune pacientul la efectele riscante ale bolii, precum infarctul miocardic, arterioscleroza sau tromboza cerebrala.

Recomandari

Cu toate aceste date, exista cateva recomandari importante pe care sa le luam in considerare.

  • Este esential sa efectuam controale medicale regulate, care ne permit depistarea la timp a bolilor cronice, precum hipertensiunea arteriala.
  • Daca diagnosticul este hipertensiune arteriala, este esential ca medicul sa efectueze cel putin un chestionar privind functia sexuala si ca tratamentul sa aiba in vedere afectarea cat mai putin posibil a dorintei, excitarii si orgasmului.
  • In cazul in care boala sau medicatia afecteaza performantele sexuale, sa ne amintim ca exista tratamente medicale specializate care sa ne ajute. Este important sa nu renuntam la terapia pentru hipertensiune arteriala, dar nici sa ne oprim din tratarea simptomelor care afecteaza sexualitatea.
  • Este foarte important de stiut ca nu toate antihipertensivele afecteaza erectia, unele sunt considerate neutre in ceea ce priveste afectarea acesteia si unele antihipertensive noi pot chiar ajuta la imbunatatirea oarecum a raspunsului erectil.
  • Multi pacienti tratati cu succes pentru hipertensiune arteriala folosesc si medicamente pentru disfunctia sexuala fara niciun inconvenient.

Sexualitatea este foarte importanta si una dintre axele cheie in calitatea vietii. 

Sa nu ne fie frica sau rusine sa cerem ajutor. 

Din fericire, exista experti calificati pentru a face fata acestor dificultati.