Incepând din 15 octombrie, consumul de marijuana este legal și în Croația.  Sunt permise medicamentele derivate din marijuana care însă nu vor fi disponibile în farmacii, ci vor fi distribuite de opt companii pentru cazurile speciale.

Cultivarea marijuanei în Croația rămâne în continuare  ilegală.

Decizia autorităților croate vine după ce un pacient cu scleroză multiplă, Huanito Luksetic, a fost reținut în urmă cu un an pentru că a fost descoperit că plantase marijuana în grădina sa. Bărbatul a declarat atunci că facea un ulei din canabis care îl ajuta să diminueaze durerile provocate de boală. Poliția a confiscat atunci de la bărbatul în vârstă de 37 de ani nu mai puțin de 20 de kilograme de marijuana, scrie reteauadestiri.ro.

Cazul Luksetic a încurajat mai mulți pacienți și asociații medicale să ceară legalizarea canabisului în scopuri medicale.

La inceputul acestui an, Ministerul Sănătății a înființat o comisie de experți pentru a analiza problema, iar începând de joi, medicamentele din marijuana se găsesc pe piață.

Pentru noi, pacienții, canabisul este una dintre cele mai importante plante pentru viața și sănătatea noastră.Toată lumea ar trebui să aibă dreptul de a alege modul în care se vindecă, a declarat Huanito Luksetic, cel care a determinat demersul autorităților croate, citat de International Business Times.

Medicamentele care conțin tetrahidrocanabinol, principalul ingredient psihoactiv din marijuana, poate fi acum prescris de către medici pentru a ușura problemele de sănătate asociate cu cancer, scleroză multiplă, epilepsie și SIDA. Medicamentele pot fi prescrise pentru maxim 30 de zile, în timp ce cantitatea totală pentru această perioadă nu poate depăși 7,5 grame.

Până în prezent, uleiul de canabis a fost disponibil pe piața neagră croată pentru prețuri cuprinse între 300 și 600 de euro pentru 10 de grame.

Croația se alătură astfel, altor țări din UE, cum ar fi Spania, Portugalia, Republica Cehă și Țările de Jos în care se permite un anumit grad de utilizare a canabisului.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here