Patronii clubului Colectiv, Costin Mincu, Alin George Anastasescu şi Paul Gancea au fost aduși cu mandat la Parchetul General, pentru a fi audiați în calitate de suspecți sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Sâmbătă dimineață, cei trei patroni au dat primele explicații în fața procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul București.

Procurorii au început, astăzi, audierile la Parchetul General în dosarul penal deschis, inițial, în rem pentru faptele de omor calificat și distrugere calificată, după ce 30 de persoane și-au pierdut viața și peste 150 au fost rănite în urma incendiului izbugnit, vineri noapte, în clubul Colectiv. Totodată, mai multe victime care au suferit răni minore au venit, astăzi, în fața procurorilor și polițiștilor criminaliști pentru a da detalii despre tragedia de vineri noapte, care ar putea să îi ajute pe anchetatori în acest dosar. Conform noului Cod Penal, pedeapsa maximă pentru ucidere din culpă este de șapte ani de închisoare, mai blândă decât cea prevăzută în cazul omorului calificat, care se pedepsește cu închisoare între 15 și 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi sau detențiune pe viață.

UPDATE: Cei trei patroni au fost audiați în calitate de suspecți, aceștia fiind cercetați pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, a transmis Parchetul General prin intermediul unui comunicat de presă:

„În cauza având ca obiect incendiul produs în Clubul ,,Colectiv’’ din București, sub coordonarea procurorilor Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, echipe mixte formate din ofiţeri de poliţie, experţi criminalişti, specialişti pirotehnişti continuă cercetarea la faţa locului, precum şi audierea persoanelor în vederea lămuririi împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30 octombrie 2015.

Totodată, în cursul zilei de astăzi, 2 noiembrie 2015, au fost aduşi cu mandat numiţii costin mincu, alin george anastasescu şi paul gancea (acţionari ai clubului mai sus menţionat) pentru a fi audiaţi în calitate de suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă.

Pe măsura derulării cercetărilor vom informa opinia publică”. 

UPDATE: Și ceilalți doi acționari au ajuns la sediul Parchetului General. Toți trei aveau fețele acoperite și nu au dorit să facă declarații pentru jurnaliști.

UPDATE: Unul dintre patronii clubului, Costin Mincu, a fost adus cu mandat la Parchetul General. Acesta a venit însoțit de avocatul său. Și ceilalți doi patroni urmează să se prezinte în fața procurorilor.

UPDATE: Cei trei patroni ai clubului Colectiv au fost citați. În perioada imediat următoare, aceștia trebuie să se prezinte la audieri pentru a da explicații în fața anchetatorilor, potrivit Realitatea TV.

Potrivit Realitatea TV, anchetatorii au venit, astăzi, din nou la locul tragediei pentru a ridica noi probe. Ancheta se va axa mai mult pe recuperarea obiectelor personale ale victimelor, întrucât nu este exclus să existe imagini sau filmulețe cu momentul tragediei, care vor fi utile anchetatorilor.

Sâmbătă, experții au ridicat mai multe probe de la clubul Colectiv. Un singur stingător de incendii a fost folosit, prea puțin pentru stoparea flăcărilor care au curpins localul. Nu a fost singura problemă a clubului. Directorul INSEMEX Petroşani, George Găman, a făcut precizări, contactat de corespondentul Mediafax, în privinţa extinctoarelor găsite în interiorul clubului Colectiv, spunând că alte două extinctoare au fost descoperite, în afara celui folosit, despre care a vorbit în declaraţia iniţială.

Mai mult, reprezentantul firmei care a realizat antifonarea clubului Colectiv spune că patronii spațiului au refuzat materialele ignifuge pentru că era prea scumpe.

„S-au folosit cele mai ieftine materiale. Noi am recomandat ca la toți clienții mai multe materiale și s-a ales varianta cea mai ieftină. S-a recomandat de la variante ignifugate până la burete cofrag. S-a ales o variantă și mai ieftină, buretele plan. Cel pus pe stâlpi nu știu cine l-a pus acolo și de ce l-a pus – cel piramdal, pe care îl vedeți în toate pozele”, a spus Ştefan Şuto pentru Realitatea TV.

De asemenea, procurorii au ridicat, duminică, de la „sediile mai multor instituții publice şi private documentele apreciate ca fiind utile soluționării cauzei”. Una dintre instituțiile vizate a fost Primăria Sectorului 4, relata Realitatea TV.

„În cadrul activităţilor desfăşurate au fost ridicate noi mijloace materiale de probă ce urmează să fie folosite pentru lămurirea împrejurărilor în care a avut loc evenimentul din data de 30.10.2015. De asemenea, în baza delegării, polițiștii Direcției Generale de Poliție a Municipiului București ridică de la sediile mai multor instituții publice şi private documentele apreciate ca fiind utile soluționării cauzei. La sediul Poliției Capitalei, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, polițiștii Serviciului Omoruri din Poliția Capitalei și ai Direcției Investigații Criminale din cadrul I.G.P.R. continuă audierile de martori„, precizau procurorii.

Primăria Sectorului 4: „Au fost puse la dispoziție documentele”

La scurt timp după apariția în presă a informației potrivit căreia avuseseră loc percheziții la sediul Primăriei Sectorului 4, instituția a reacționat în cadrul unui comunicat:

„În cursul acestei zile, NU au fost efectuate percheziţii la sediul Primăriei Sectorului 4. Pentru o cât mai corectă şi promptă informare a telespectatorilor dumneavoastră, precizăm că ne-au fost solicitate şi deja puse la dispoziţia anchetatorilor copii conform cu originalul pentru toate documentele care au stat la baza emiterii autorizaţiei de funcţionare nr.369/14.01.2015 şi a acordului de funcţionare nr. 3909/14.01.2015 privind S.C. CLUB S.R.L., cât şi istoricul de rol fiscal pentru imobilul situat în Bucureşti, strada Tăbăcarilor nr. 7, Sector 4. Documentele au fost deja înaintate în fotocopie certificată conform cu originalul”.

Tiberiu Nițu: „Este începută urmărirea penală cu privire la faptele de omor calificat și distrugere calificată”

Procurorul General al României, Tiberiu Nițu, anunța, sâmbătă, că a fost începută urmărirea penală cu privire la faptele de omor calificat și distrugere calificată, notează Rtv.net. Potrivit acestuia, dosarul a fost preluat de la Parchetul Capitalei „datorită complexității, anvergurii situației și a faptului că trebuie lucrat cu multe instituții pentru a stabili cât se poate de repede împrejurările producererii evenimentului”.

”Clubul este carbonizat, totul este negru, funingine. O imagine dezolantă”, spunea procurorul general al României.

Întrebat de ce s-a schimbat încadrarea juridică, Nițu a explicat:

„Este prematur să ne pronunțăm cu privire la luarea unei astfel de decizii. Urmează audieri, încă nu au fost finalizate. Bineînțeles că se va proceda cu stabilirea împrejurărilor în care au avut loc evenimentele (…) Considerentele urmează să le stabilim, de aceea am preluat dosarul. Eu nu am vizionat nicio imagine. Nu e vorba că bănuim pe cineva. De obicei, se urmărește fapta mai gravă și vedem în funcție, de cursul anchetei, unde vom ajunge”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here