Unul din zece romani sufera de ceea ce a capatat renumele de “boala secolului”. Daca nu este tratata la timp, poate duce chiar la sinucidere!

Peste doua milioane de romani sufera de depresie iar numarul tinerilor care intra in depresie este intr-o crestere alarmanta, se arata intr-un raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Printre factorii declansatori ai acestei boli se numara dificultatile economice, somajul, catastrofele si conflictele. In acest context, psihologii trag un puternic semnal de alarma si considera ca un tratament aplicat din timp poate opri boala sa escaladeze in forma sa cea mai grava — dorinta de sinucidere sau chiar recurgerea la acest gest, scrie televiziunea-medicala.ro.

Cei mai multi tineri sunt loviti de depresie, dupa ce se confrunta cu incercarea de a fi la inaltimea cerintelor societatii de consum.

Tinerii de azi se confrunta cu efectul unei rate crescute a divorturilor, cu efectul plecarii parintilor la munca in strainatate, cu incercarea aproape disperata cateodata de a fi la inaltimea cerintelor societatii de consum — haine de firma, telefoane destepte, tot ce acum este apreciat si inainte nici macar nu exista”, afirma psihologul Mihaela Sarbu, presedintele Centrului de consiliere si educare pentru sanatate.

Cum recunosti o depresie:

-tulburari de somn

-oboseala

-sentiment de vinovatie, de inutilitate

-diminuarea “capacitatii de a gandi”

-stare de tristete accentuata combinata cu ganduri negre (sinucidere, fugit de acasa)

-diminuarea semnificativa a interesului pentru orice activitate care in trecut provoca placere

-modificari ale greutatii corporale

”Este nevoie si de ajutorul unui specialist, cateodata chiar de tratament medicamentos. Este foarte important sa ii motivam, sa fim suportivi, pozitivi, prezenti, disponibili si deschisi. Este foarte important sa stie ca depresia se vindeca, se amelioreaza, se trateaza”, afirma Mihaela Sarbu.

”Deocamdata nu cred ca exista un program guvernamental care sa combata acest ingrijorator flagel, desi este mare nevoie de el”, declara Mihaela Sarbu.

Articol redactat de Madalina Mihailescu

loading…

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here