Postul Crăciunului începe vineri şi durează 40 de zile, printre care sunt multe cu dezlegare la peşte, ulei şi vin, până în Ajunul Crăciunului, când se ţine post negru şi este aşteptat preotul să aducă vestea Naşterii Mântuitorului.

Anul acesta lăsatul de sec se face joi seară. POSTUL CRACIUNULUI ţine de vineri, 14 noiembrie, şi se încheie în 25 decembrie, ziua din Ajunul Crăciunului fiind o zi de post aspru. Dezlegarea la alimentele de dulce se face însă numai după Sfânta Liturghie de Crăciun, din data de 25 decembrie.

“Ziua de Ajun a Crăciunului este o zi de post mai aspru decât celelalte zile. Se ajunează până la ceasul al IX-lea (ora 15.00), când se obişnuieşte să se mănânce, în unele părţi, grâu fiert amestecat cu fructe şi miere, în amintirea postului Sfântului Prooroc Daniel şi al celor trei tineri din Babilon. În unele zone se ajunează până la răsăritul luceafărului de seară, care ne aminteşte de steaua ce a vestit magilor naşterea Mântuitorului. Această ajunare aminteşte, de asemenea, de postul ţinut odinioară de catehumeni care, în seara acestei zile, primeau botezul creştin şi apoi prima împărtăşire la liturghia săvârşită atunci în acest scop”, a explicat părintele Constantin Stoica, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

POSTUL CRACIUNULUI aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul. După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.

La început, nu toţi creştinii posteau în acelaşi mod şi acelaşi număr de zile. De exemplu, unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni, unii ţineau un post mai aspru, alţii, unul mai uşor. Însă, Sinodul local din Constantinopol, ţinut la anul 1166, sub patriarhul Luca Chrysoverghi, a uniformizat durata Postului Naşterii Domnului în bisericile ortodoxe, hotărând ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu data de 15 noiembrie.

POSTUL CRACIUNULUI este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având multe dezlegări la peşte, ulei şi vin. Se dă dezlegare la peşte şi preparate din peşte, precum şi la vin şi untdelemn în toate zilele de sâmbătă şi duminică, cuprinse în perioada 22 noiembrie – 14 decembrie, inclusiv. 

POSTUL CRACIUNULUI poate fi ţinut mai uşor deoarece Biserica Ortodoxă a rânduit şi zile cu dezlegare la peşte:

VĂ RECOMANDĂM ȘI: Când începe cu adevărat Crăciunul?

21 – 23 noiembrie: pe 21 noiembrie (vineri) serbăm intrarea în biserica a Maicii Domnului; celelalte sunt zile de sâmbătă şi duminică.

29 – 30 noiembrie: în acest sfârşit de săptămână, pe 30 noiembrie (duminica), îl serbăm pe Sfântul Apostol Andrei.

4 decembrie (joi): Sf. Mare Mc. Varvara

6 – 7 decembrie: zile de sâmbătă şi duminică. Pe 6 decembrie (sâmbătă) se serbează Sfântul Ierarh Nicolae

13 – 14 decembrie: zile de sâmbătă şi duminică.

POSTUL CRACIUNULUI are şi dezlegări la vin şi ulei în următoarele zile:

18 noiembrie (marti): Sfantul Mucenic Platon

20 noiembrie (joi): Sfantul Cuvios Grigorie Decapolitul

25 noiembrie (marti): Sfanta Mucenita Ecaterina

27 noiembrie (joi): Sfantul Mucenic Iacov Persul

2 decembrie (marti): Sfantul Proroc Avacum

9 decembrie (marti): Zamislirea Sfintei Fecioare Maria

11 decembrie (joi): Sfantul Daniil Stapnicul, Sfantul luca cel Nou Stalpnicul

16 decembrie (marti): Sfantul Proroc Agheu

18 decembrie (joi): Cuviosul Daniil Sihas

 

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here