Borşul este acea zeamă acră, uşor tulbure-gălbuie, care face viaţa românilor atât de dulce! Sunt mândrie naţională ciorbele cu borş preparat din tărâţe de grâu, după reţete în care se întrec toate gospodinele de pe la noi!
Borşul se mai poate face şi din pâine neagră sau din sfeclă roşie. Se spune că un pahar de borş pe zi tratează bolile de ficat şi de plămîni, hipertensiunea şi anemia, dar ar fi bine să întrebaţi medicul dacă ştiţi că sunteţi bolnav sau pur şi simplu dacă aveţi o suspiciune că nu v-ar face tocmai bine! Unii nutriţionişti recomandă câte o cană de borş de 250 ml pe zi, timp de 10 zile pentru o cură adevărată. Tratamentul se poate repeta de două ori pe an, toamna şi primăvară. Borşul conţine şi făină de mălai, huşte, crenguţe de vişin şi leuştean, uneori pătrunjel, mărar sau ţelină!
Puterea lui vine şi de la drojdia de bere care îl ajută în fermentaţie. Drojdia are în componenţă vitaminele din complexul B, enzime, minerale în forme uşor asimilabile, plus seleniu sau crom, elemente esenţiale pentru organismn.

Afecţiunile în care se poate bea câte o cană cu borş variază de la anemie, bronşită, astm şi sinuzită la diabet sau afecţiuni respiratorii. Borşul reglează nivelul glicemiei, după cum spun unii specialişti şi ajută la scurtarea perioadei de convalescenţă. Această zeamă acră are marele rol de a elimina toxinele din organism şi de a preveni infarctul. Borşul este excelent şi pentru cei care vor să dea jos din kilograme pentru că îmbunătăţeşte digestia, grăbeşte arderea grăsimilor şi eliminarea toxinelor. Recomandat este borşul făcut în casă, ca un adevărat tonic!

Se spune că, în Bucovina, înainte de intrarea în post, toate vasele şi tacâmurile sunt clătite cu borş şi apoi binecuvântate, semn că borşul este şi dezinfectant.

AbonareDistribuie:339000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here