Preşedintele rus Vladimir Putin vrea să aibă acces direct la graniţa României. Pentru asta, Putin ar avea nevoie să rupă o bucată din Basarabia. Aceasta este teoria jurnaliştilor de la publicaţia britanică The Economist, care au făcut un amplu reportaj în zona care ar fi ţinta preşedintelui rus – Bugeac.

Potrivit jurnaliştilor de la The Economist, Rusia ar vrea să deţină controlul asupra unei mici regiuni din Basarabia – Bugeac.

Informaţia apare în contextul temerilor că Moscova ar putea încerca să creeze un coridor terestru care să lege Rusia de România, trecând prin Crimeea și Odessa.

Transnistria, regiune controlată de ruși, se află la nord. Nu sunt drumuri, poduri sau feriboturi peste Dunăre către România și numai două drumuri leagă regiunea basarabeană de restul Ucrainei. Dacă podurile de peste Nistru ar fi aruncate în aer, atunci Bugeacul ar fi practic izolat.

Mai puțin de jumătate din cei 570.000 de locuitori ai regiunii sunt ucraineni, restul fiind bulgari, ruși, moldoveni, găgăuzi și albanezi, subliniază The Economist. Mulți au opinii favorabile Rusiei, care le-a dat strămoșilor lor pământ acum 200 de ani. Mai mult, aceştia se plâng că Ucraina nu a făcut mare lucru pentru ei.

Cu toate acestea, majoritatea sunt în favoarea menținerii unității Ucrainei.

Reportajul complet al jurnaliştilor de la The Economist urmează să apară în ediția print din 3 ianuarie.

“Pe aici nu se trece!”

În luna octombrie 2014, aflat la o dezbatere, Klaus Iohannis, candidat la acea vreme la prezidenţiale, a fost provocat de moderatorul evenimentului, Florin Călinescu, la o discuţie imaginară cu preşedintele rus, Vladimir Putin.

“Cum ar fi să vă sune Putin într-o dimineaţă să vă spună: “băi Klaus, sau cum ar spune el, Herr Klaus, vezi că vin înot acum pe Marea Neagră, mâine dimineaţă sunt acolo”. Ce i-aţi spune?“, l-a provocat Florin Călinescu.

Răspunsul lui Klaus Iohannis a fost următorul: “Nu mă caractecterizează şi nu cred că m-aţi auzit niciodată răspunzând în citate, dar aici îmi vine unul: Pe aici nu se trece! “

 

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here