A pornit la drum să salveze vieţi cu maşina personală în urmă cu 22 de ani. A făcut drum lung şi a salvat mii de oameni. A reuşit să clădească un sistem performant, după modelul celor europene, iar acum toată lumea ştie cine este Raed Arafat. Şi ce reprezintă SMURD-ul. Ce spune despre România? Că reprezintă casa lui. Şi vrea să rămână aici să facă bine un pacient mai vechi al nostru – Sănătatea.

Raed Arafat s-a născut în Damasc, unde a locuit doar câteva zile, apoi s-a mutat cu familia în Cisiordania. La aproape 16 ani, după liceu, a luat drumul României. A studiat Limba română la Piteşti, iar pentru că şi-a dorit mult să fie medic, a pornit spre Cluj. Din anul 1981 a urmat cursurile Facultăţii de Medicină. Ce spune acum despre ţara noastră?

„Mă simt acasă, mă simt ca orice român în România. (…) S-a schimbat foarte mult, s-a schimbat radical. Încă mai e nevoie de dezvoltare, de evoluţie, de schimbare, ca în orice societate, dar România de astăzi cu România din anii ‘80, pe care am găsit-o când am venit, sau începutul anilor ’90, când s-a întâmplat transformarea, ai foarte mult de comparat, România a evoluat”,susţine Raed Arafat.

În anul 1990 a pus bazele a ceea ce atunci unii numeau un vis frumos, alţii un proiect imposibil – SMURD-ul. Iar visul lui Raed Arafat a devenit realitate la Târgu Mureş. La început, acesta se deplasa la intervenţii cu maşina sa personală, un Opel Kadett. Serviciul a fost numit iniţial SMUR, adică Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare.

În anul 1991, SMUR primește o primă donație din Germania sub forma unei ambulanțe, iar până la sfârşitul anului serviciul funcţionează cu personal voluntar, inclusiv șoferul ambulanței. Începând cu luna octombrie, porneşte şi colaborarea cu Brigada de Pompieri Militari Mureș.

Începe să îl ştie şi lumea. Atunci când trecea o ambulanţă, oamenii ştiau – trec Arafaţii. Nu a renunţat nicio secundă la lupta lui, şi de fiecare dată număra minutele de intervenţie. “Se poate şi mai bine”, îşi spunea. Şi asa zice şi acum.

„România poate să aibe un sistem mult mai bine pus la punct decât ziua de astăzi, cu condiţia să se întrunească mai multe ingrediente, să zicem, de la finanţare corectă. (…) Dacă începe o schimbare reală în domeniul sanitar – reală şi asumată de toată lumea – impactul ei începe să se vadă peste 3, 4 ani”, spune ministrul Sănătăţii.

Următorul pas a fost recunoașterea oficială, în 5 noiembrie 1992, când SMUR Târgu-Mureș a primit un statut oficial. De atunci și până acum, SMURD a devenit o constantă a medicinei de urgență. În prezent, serviciul operează în 36 de judeţe si este responsabil pentru salvarea a mii de vieți.

Acum, după 22 de ani, Raed Arafat priveşte cu tristeţe spre cei din sistemul medical care au plecat peste hotare la muncă, dar speră că într-o zi mulţi vor reveni. Şi vor clădi împreună sistemul medical pe care România merită să îl aibă.

„Cei care au plecat să se întoarcă acasă. Şi vorbesc aici de colegi medici, de asistenţi, cei care au fost nevoiţi să plece din varii motive, care să vadă motivul să se întoarcă acasă”
, spune Raed Arafat.

Distribuie:51030

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here