Avioane de razboi rusesti au lovit vineri o baza din nord-vestul Siriei apartinand unui grup de rebeli antrenati de Statele Unite, a declarat un ONG de monitorizare a conflictului.

 

Avioanele au lovit baza grupului Divizia 13 din apropierea satului Khan Sheikhoun in provincia Idlib, ranind combatanti si provocand pagube, a afirmat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) cu sediul in Marea Britanie.

Pagina de Facebook a Diviziei 13 a confirmat loviturile aeriene, declarand ca situl a fost distrus in totalitate si cativa combatanti ucisi. Grupul de insurgenti non-islamisti afirma ca a fost instruit in cadrul unui program condus de SUA.

Rusia a inceput atacurile aeriene in sprijinul aliatului ei presedintele Bashar al-Assad in urma cu 10 zile. Moscova afirma ca vizeaza Statul Islamic, dar campania pare sa aiba ca obiectiv principal sa loveasca alte grupuri de rebeli, inclusiv cei sustinuti de Statele Unite, noteaza stirileprotv.ro.

Incidentul vine dupa ce Rusia si Statele Unite au anuntat ca sunt pregatite sa reia discutiile asupra sigurantei spatiului aerian in Siria, unde cele doua tari sunt angajate in operatiuni militare distincte, a declarat vineri purtatorul de cuvant al Pentagonului.

„Ministerul american al Apararii a primit un raspuns oficial de la Ministerul rus al Apararii, care a facut o propunere pentru a asigura siguranta operatiunilor aeriene in Siria”, a anuntat purtatorul de cuvant Peter Cook, asigurand ca „negocieri ar putea avea loc chiar in acest weekend”.

SUA vor schimba programul de sprijin pentru gruparile siriene rebele in lupta impotriva Statului Islamic si se vor concentra pe furnizarea de echipamente si arme, a afirmat un responsabil american al Ministerului Apararii.

Noua strategie a Pentagonului se va concentra pe inarmarea unui grup verificat de lideri rebeli, considerati de incredere.

Ministerul Apararii va trimite „pachete cu echipamente si arme unui grup selectionat de lideri verificati si unitatilor lor astfel incat in timp sa poata face un efort concertat pentru recucerirea teritoriilor controlate inca de Statul Islamic. Vom monitoriza progresele facute de aceste grupuri si le vom acorda sprijin aerian in luptele cu Statul Islamic”, arata un comunicat al Pentagonului.

Statul Islamic a avut victorii importante in ultimele zile langa Alep, cel mai mare oras din Siria. Gruparea terorista a profitat de loviturile aeriene ale Rusiei asupra rebelilor pentru a pune stapanire pe cinci sate din nordul orasului. Statul Islamic s-a apropiat astfel la mai putin de 2 kilometri de teritoriul aflat in prezent sub conducerea regimului sirian al lui Bashar al-Assad.

Rusia a declansat atacurile aeriene in Siria sub pretextul ca vrea sa ajute la infrangerea Statului Islamic. Cu toate acestea, au lovit mai multe ascunzatori ale rebelilor sirieni care lupta impotriva presedintelui al-Assad.

Vineri, dupa ce Franta a efectuat al doilea bombardament asupra Statului Islamic, ministrul francez al Apararii a acuzat Rusia ca a lovit „in proportie de 80-90%” alte tinte decat Statul Islamic, pentru a proteja regimul de la Damasc.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here