Republica Moldova: nu vrem unirea cu România

Home > Republica Moldova: nu vrem unirea cu România

Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere pentru integrarea în UE care să consolideze societatea, nu de declaraţii ca ale preşedintelui Traian Băsescu care să scindeze societatea, consideră premierul moldovean, Iurie Leancă, precizând că problema unirii cu România nu este pe agendă.

El a afirmat, la un post TV, că declaraţii de genul celor ale preşedintelui Băsescu privind unirea cu România creează probleme suplimentare şi şi-a exemplificat afirmaţia prin faptul că, imediat după ce preşedintele a lansat această idee, au existat poziţii din partea minorităţii găgăuze din sudul Moldovei, precum şi din partea Dumei ruseşti privind o consolidare militară.

Leancă a insistat că Republica Moldova are nevoie de mesaje de susţinere în jurul ideii de integrare în Uniunea Europeană şi a adăugat că speră ca, pe viitor, declaraţiile şi acţiunile “să se axeze pe această dimensiune”.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, la 27 noiembrie, înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, că “următorul proiect de ţară pentru România este unirea cu Republica Moldova”.

Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat că “declaraţia le dă apă la moară comuniştilor moldoveni”. Declaraţia a fost criticată şi în presa rusă.

La rândul său, premierul moldovean, Iurie Leancă, a afirmat că declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu despre unire creează probleme cruciale Republicii Moldova şi că statul moldovean are nevoie de altceva.

“Declarația domnului Băsescu nu ne ajută, ci ne creează doar probleme cruciale. Salut declarația premierului Ponta. Nu aş vrea să fac divizări, separări. Noi avem nevoie de altceva. Avem nevoie de o țară vecină, România. Să aibă o voce credibilă în cadrul Uniunii Europene, să poată să ne ajute în realizarea acestui obiectiv, acestui parcurs european. Parcursul european nu înseamnă pierderea suveranității, sub nicio formă a statului Republica Moldova, ci doar faptul că urmează să fim un stat funcțional. Urmează să ancorăm Republica Moldova într-un spațiu al prosperității, al stabilității, cu un sistem funcțional, fără frontiere, cu reglementări comune. Acesta este scopul cel mai importat al Guvernului de la Chişinău”, a afirmat Leancă.

Consilierul prezidenţial Iulian Chifu a comentat, sâmbătă, afirmaţiile premierului moldovean privind unirea cu Republica Moldova, care ar crea probleme cruciale ţării sale, el arătând că Iurie Leancă a pierdut ocazia să tacă, dacă nu înţelege ce se întâmplă la Bucureşti.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here