Revoluţie Mozilla – De acum poţi afla cine te urmăreşte pe internet

Acum citesti:

Home > Revoluţie Mozilla – De acum poţi afla cine te urmăreşte pe internet

Esti curios să ştii cine te urmăreşte în timp ce navighezi pe internet? Pentru cei care vor să afle acest lucru, Mozilla a lansat de curând un nou instrument care îţi permite să afli ce organizaţii comerciale îţi urmăresc traseul online.

Lightbeam se vrea a fi prima aplicaţie care contribuie la transparenţa web.

Oricine foloseşte internetul lasă o urmă digitală ce este adesea folosită de advertiseri pentru a afla de ce anume mai concret eşti interesat. Pentru a nu se mai confrunta cu această problemă, utilizatorii care activează Lightbeam vor putea vedea în timp real vizualizările fiecărui site pe care intră, dar şi fiecare aplicaţie third-party activă pe paginile respective. Printre acestea se numără de cele mai multe ori organizaţii comerciale ce îţi pot vinde datele personale către alte companii.

Mozilla oferă deja posibilitatea internauţilor de a dezactiva cookie-urile – mici documente ale site-urilor care permit adevertiserilor să targeteze mesajul în funcşie de actvitatea online.

Lightbeam va dezvălui sursa publicitarilor third-party, scriptul, dar si imaginile stocate pe o pagină web care sunt legate de alte servere sau domenii.

Directorul executiv al Mozilla, Mark Surman, susţine că este o miză foarte mare în a permite oamenilor să vadă cine şi cum îi urmăreşte. ” Mozilla este însă de părere că fiecare utilizator trebuie să poată controla ce se intâmplă cu datele personale disponibile pe Web”, explică Surman pentru The Indepenedent. Decizia de a pune la punct un astfel de instrument a venit ca urmare a scandalului de spionaj în care este implicată Agenţia Naţionala de Securitate a SUA (NSA).

Lightbeam nu va compromite confidenţialitate utilizatorilor care sunt de acord să încarce şi să partajeze date. Mai mult, acest instrument nu va înregistra adresele IP, informaţia fiind agregată anonim, iar aplicaţia putând fi dezinstalată oricând.

Pentru început aceasta va fi disponibilă doar pentru browserele pentru desktop şi poate fi descărcată de aici

 

Sursa: economica.net

Distribuie:

Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here