Bitcoin a crescut, depasind pentru scurt timp 42.000 de dolari pentru prima data din aprilie 2022, intr-o noua crestere a impulsului alimentat de posibilitatea reducerii ratelor dobanzii din SUA si de comerciantii care pariaza ca SUA o vor aproba in curand fonduri bitcoin tranzactionate la bursa.

Cea mai mare criptomoneda din lume a atins luni pana la 42.162 de dolari, cea mai mare din aprilie 2022, aparent eliminand funk-ul care s-a instalat asupra pietelor cripto in urma prabusirii FTX si a altor esecuri cripto-business anul trecut.

Cresterea sa de 50% de la jumatatea lunii octombrie „a parut sa marcheze o schimbare decisiva de la 2022 si inceputul lui 2023”, a declarat Justin d’Anethan – seful de dezvoltare a afacerilor pentru Asia-Pacific la Keyrock, o firma de creare a pietei de active digitale. .

D’Anethen a spus ca dovezile de cumparare institutionala pana in noiembrie au aratat o noua etapa a interesului si ca, desi inversarile viitoare nu sunt de neconceput, minimele au atins aproximativ 16.000 de dolari in urma cu un an „probabil au marcat partea de jos”.

Bitcoin a crescut cu peste 150% in acest an.

Bitcoin-investor Microstrategy (MSTR.O) a dezvaluit saptamana trecuta ca a cumparat inca 593 de milioane de dolari in bitcoin in cursul lunii noiembrie.

Intre timp, investitiile mai riscante si alte active sensibile la rata dobanzii, cum ar fi aurul, au crescut puternic in ultimele saptamani, deoarece pietele pariaza ca Rezerva Federala a SUA a terminat de majorat ratele si va incepe sa reduca la inceputul anului 2024.

Rapoartele din octombrie potrivit carora Comisia pentru Valori Mobiliare si Burse din SUA nu va face recurs impotriva unei hotarari judecatoresti care a constatat ca agentia a gresit respingand o cerere de fond tranzactionat la bursa, de asemenea, au determinat pariurile ca o eventuala aprobare este aproape.

Un ETF bitcoin spot ar putea permite investitorilor anterior precauti accesul la cripto prin intermediul pietei de valori, aducand un nou val de capital in sector.

Geoff Kendrick, seful de cercetare a activelor digitale la Standard Chartered, a declarat ca castigurile recente ale bitcoin s-au datorat „in mare parte asteptarilor ca ETF-urile spot sa se concretizeze” in SUA, ceea ce se asteapta sa aiba loc in primul trimestru al anului 2024.

Randamentele mai scazute ale trezoreriei ajuta, de asemenea, Kendrick, deoarece bitcoin este „cele mai bune active pe durata lunga”.

Investitorii au salutat solutionarea unei anchete penale de ani de zile din SUA asupra Binance, cel mai mare schimb de criptomonede din lume si un rol cheie pe piata cripto mondiala. Acordul, prin care fondatorul Binance, Changpeng Zhao, a demisionat dupa ce a pledat vinovat pentru incalcarea legilor SUA impotriva spalarii banilor, permite companiei sa continue sa functioneze.

Ether , moneda legata de reteaua blockchain Ethereum, a crescut si el luni, atingand 2.274 USD.

Atat bitcoin, cat si ether raman cu mult sub maximele lor record, atinse in 2021, de 69.000 USD, respectiv 4.868 USD.