România și Bulgaria vor crea un muzeu subacvatic în Marea Neagră, titrează miercuri cotidianul sofiot Monitor. HERAS, un proiect comun al oamenilor de știință români și bulgari, își propune investigarea patrimoniului cultural pe platoul de vest al Mării Negre, de la Dunăre până la Capul Kaliakra.
Potrivit directorului Institutului de Oceanologie de pe lângă Academia Bulgară de Științe, Atanas Palazov, unul dintre scopuri este crearea unui produs turistic care să permite celor interesați să viziteze orașe, porturi și epavele unor nave scufundate. Se așteaptă ca, după documentarea patrimoniului submarin, agențiile de turism să organizeze tururi pentru scafandri amatori. “Practic, se va crea un muzeu subacvatic, deoarece nimic din ceea ce va fi descoperit nu va fi scos, totul va rămâne acolo după ce va fi documentat”, a spus Palazov.

Pe fundul Mării Negre sunt multe lucruri interesante care merită văzute, precum localități scufundate, epave de nave aflate la adâncimi diferite, mai afirmă el. Omul de știință bulgar susține că, pentru el și colegii săi, cel mai interesant va fi patrimoniul pe partea românească, pentru că până acum nu au avut ocazia să-l studieze.

“Constanța (Tomis) a fost un port important încă din Antichitate, a fost un centru cu navigația intensă”, a comentat Palazov. El a precizat însă că așa-numitul muzeu subacvatic va fi foarte diferit de muzeele tradiționale, deoarece obiectele vor fi păstrate sub aspectul lor original.

Distribuie:2000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here