Organizatia internationala pentru apararea drepturilor omului Human Rights Watch (HRW) a acuzat duminica Rusia de utilizarea sau de furnizarea armatei siriene a unui nou tip mai performant de bombe cu submunitie de la interventia directa in razboiul din Siria, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Potrivit organizatiei pentru apararea drepturilor omului cu sediul la New York, acest nou tip de arme a fost utilizat intr-un raid aerian la 4 octombrie, in apropiere de localitatea rebela Kafar Halab, la sud-vest de Alep, in nordul tarii. HRW nu a ‘putut determina cine este responsabil de atac, armata siriana sau rusii’.

‘Este ingrijorator ca un alt tip de bombe cu submunitie sa fie utilizate in Siria din cauza raului pe care il poate cauza civililor in anii urmatori’, a afirmat intr-un comunicat Nadim Houry, director adjunct al HRW pentru Orientul Mijlociu.

‘Nici Siria, nici Rusia nu ar trebui sa utilizeze aceste arme si cele doua tari ar trebui sa adere fara intarziere la conventia internationala’ ce interzice utilizarea unor astfel de arme, a adaugat el, conform aktual24.ro. Rusia a intervenit le 30 septembrie in conflictul din Siria pentru a acorda ajutor regimului Bashar al-Assad.

Informatii asemanatoare au fost publicate si de organizatia britanica Belingcat, care a prezentat imagini cu o astfel de bomba, cazuta neexplodata in Siria.

Bombele cu submunitie explodeaza in aer dupa lansare si elibereaza zeci de mini-bombe ce se imprastie pe o arie larga. Cand aceste mini-bombe intra in contact cu un obiect, fiecare se dezintegreaza in fragmente de mare viteza care elibereaza metal topit. Aceste arme sunt un pericol mare pentru civili, atat din cauza naturii nediscriminatorii, cat si din cauza faptului ca pot ramane imprastiate submunitii neexplodate.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here