Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea au pornit un război dur cu magistraţii corupţi, astfel că primele capete au început să cadă, lucru ce arată cât de mare este cuibul de corupţi al celor ce ar trebui să facă dreptate.

Patru ani de închisoare

Judecătorul Mircea Puşcaş, cel mai controversat magistrat din Bihor, Mihaela Pătrăuş, şefa Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Oradea, fostul judecător Traian Munteanu, celebru pentru achitarea, în primă instanţă  a fraţilor Hayssam,  Florica Roman, fosta preşedintă a Secţiei Civile şi Denisa Vidican şi judecătoar în cadrul secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Oradea, sunt numele magistraţilor ce fac parte din cea mai înaltă instanţă din Bihor, anchetaţi de procurorii DNA Oradea.

La mijlocul lunii noiembrie, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis condamnarea judecătorului Puşcaş la patru ani de închisoare cu executare, pentru trafic de  influenţă, după ce ar fi pretins suma de 50.000 de euro ca să intervină pe lângă judecători din cadrul Curţii de Apel Oradea şi să-i determine să  pronunţe faţă de un afacerist orădean o soluţie de achitare într-o cauză penală în care omul de afaceri era judecat pentru infracţiunile de lipsire de libertate în mod ilegal şi lovire.

În acelaşi dosar, Marcel Piştuca, intermediarul şpăgii dintre afaceristul denunţător şi judecătorul Puşcaş, a fost cu suspendare.

Locuind aproape de graniţa cu Ungaria, Puşcaş şi denunţătorul s-ar fi întânlit pe terasa unui hotel din ţara vecină pentru a pune la punct detaliile „afacerii” în care denunţătorul trebuia achitat într-un dosar de lipsire de libertate în care a fost condamnat la şapte ani de închisoare pe fond.

Şpagă negociată ăn Ungaria

După întâlnire, judecătorul şi denunţătorul căruia a vrut să îi vândă sentinţa s-ar fi întâlnit din nou, tot în Ungaria. Potrivit unui martor, şofer al denunţătorului, întâlnirea din Ungaria s-a soldat şi cu plata unei tranşe de 10.000 de euro din mită, pentru denunţător acest lucur nefiind o problemă, în condiţiile în care umbla în permanenţă cu câte 20.000 de euro la el.

Conform Adevarul.ro, tenogramele din dosar, surprind o discuţie aprinsă dintre Piştuca (intermediar al şpăgii şi prieten cu judecătorul Puşcaş) şi fosta soţie a denunţătorului, intrat la puşcărie după ce afacerea a picat pentru că nu s-a dus cu banii, iar judecătorii au aşteptat banii degeaba.

Potrivit discuţiilor interceptate de SRI, Piştuca îi reproşează soţiei denunţătorului faptul că acesta nu s-a ţinut de cuvânt şi nu s-a mai dus la judecători cu diferenţa de 40.000 de euro, după ce dăduse 10.000 de euro. În aceeaşi discuţie, intermediarul şpăgii susţine că judecătorii care au aşteptat şpaga nu s-au gândit niciun moment că afaceristul nu are de unde să dea bani, teama lor cea mai mare fiind ca inculpatul să nu fie „pe mână cu DIICOT-u’”.

P. M.: – Tu ascultă aci la mine, ca să-ţi spun şi ţie odată, să înţelegi şi tu româneşte. Deci, pentru  mine, eu nu mai vorbesc cu nimeni, nimic. Vorbeşte (vorbeşte trivial, n.n) lu’ Dumnezeu! Înţelegi? Pentru că… Deci, el o trebuit să ştie de la început o treabă. Bă, mă leg să intru pe faza asta sau nu? Eu, atunci, am umblat. Am făcut o sută de drumuri pentru el, înţelegi? Şi s-o ales fix (vorbeşte trivial, n.n). Deci, nu poţi să fii aşa, înţelegi?

B. M. M.: – Da’ de ce?

P. M.: – Păi, da’ ce s-o ales? Până la urmă, nu s-o concretizat nimic. Înţelegi? Deci, îs nişte chestii total diferite.

B. M. M.: – Da’ de ce nu…? Ce? N-o făcut grasu’ plata sau ce? Ce-o fost acolo? Că eu nu ştiu. Pe vremea aia nu eram cu grasu’.

P. M.: – Păi, el o zis că vine cu banii, n-o mai venit cu banii. Cine (vorbeşte trivial, n.n) mea? Tu crezi că te joci ca şi cu şoarecele şi cu…

B. M. M.: – Bă, da’ aici nu face grasu’ plata. Dacă eu… M., eu îţi las ţie garanţie ceva şi să vorbeşti cu ăsta.

P. M.: – Da’ nu mă interesează pe mine. Da’ nu… Mie nu… Mie nu trebuie să-mi laşi garanţie. Odată, un om, când te driblează, nu mai poţi. Eu, amu, dacă vrei, îţi povestesc de la A la Z, înţelegi? Eu am fost cu el, am stabilit. O zis ăla: Bine, bă. Rezolvăm amândouă procesele, să fie ok, că aveai şi tu, probabil, ceva proces acolo. (Vorbeşte trivial, n.n) mea ştie ce proces.

B. M. M.: – Eu n-am nimic.

P. M.: – Să-i spui că: Bă, spune-i că să mă rezolve cu ăsta, că, dacă nu, mă achită celălalt diseară.  Nu te poţi juca. Aici, nimeni, nu… Astea nu-s chestii, cum mergem noi la bar aci şi bem un suc, sau vine o lepe după dunga drumului şi…

B. M. M.: – Îhm.

P. M.: – Trebuia să vină cu banii. Ăştia l-o aşteptat, că marţi era procesu’ şi astea or fost lunea. Tot n-o mai venit. După aia, s-o panicat şi ăia or crezut că le face farsă, înţelegi?

B. M. M.: – Îhm.

P. M.: – Deci, nu se joacă nimeni cu de astea. Să nu crezi tu că… Noi vorbim aci aşa, da’ acolo, deja, îs alte discuţii.

B. M. M.: – Îhm

P. M.: – Da’ nu poţi nici aşa. Dacă… Bă! I-am spus şi atunci: Bă, dacă tu crezi că vrei să dai banii, s-o înţeles la suma respectivă, îi dai. Dacă nu, nu intra în joc.

B. M. M.: – Îhm.

Puşcaş mai este judecat într-un dosar al DNA, fiind acuzat că a pretins de la doi traficanţi de ţigări să cumpere de la cumnatul său un autoturism cu o sumă mai mare cu aproximativ 10.000 euro decât preţul real al maşinii, pentru ca, în schimb, să pronunţe o soluţie favorabilă într-un dosar penal aflat pe rolul Curţii de Apel Oradea.

Într-un alt dosar, fostul judecător a fost achitat după  ce a fost trimis în faţa instanţei alături de comisarul Florian Rob, fostul şef al Poliţiei Ciumeghiu. În acest dosar, Puşcaş urma să primească 1.000 de euro şi o partidă de sex cu o prostituată româncă, ce lucra în Austria. Tatăl prostituatei, era judecat pentru furt, iar magistratul i-ar fi redus pedeapsa.

Puşi sub învinuire

De curând, acelaşi judecător a fost pus sub învinuire. De această dată, alături de Puşcaş mai sunt achetaţi şi alţi doi judecători: Mihaela Pătrăuş, şefa Secţiei Penale din cadrul Curţii de Apel Oradea şi Traian Munteanu, fost şef al aceleeaşi secţii, informează Adevarul.ro

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here