Pregateste-te pentru lumea muncii, timiditatea este o sabie cu doua taisuri si poate fi bine platita in orice domeniu. 

Cu totii, la un moment dat in viata noastra si in anumite circumstante, avem tendinta de a fi timizi. Desi, exista oameni carora nu le este greu sa socializeze, dar sunt altii care au mai putine abilitati sociale; aceasta este adesea considerata a fi o bariera in lumea muncii; insa, nu este cazul, intrucat timiditatea nu intervine in obtinerea unui loc de munca. Desigur, idealul trebuie cautat; unul care nu necesita o interactiune lunga.

Unele joburi necesita mai multe abilitati sociale decat altele: intr-o banca, in cadrul unui serviciu care trebuie sa ofere servicii clientilor, sau exista acele joburi care necesita mai multa interactiune cu aceiasi colegi si sefi.

Adesea in societate bifam si subestimam acei oameni care sunt timizi, credem ca personalitatea lor nu ii va ajuta sa treaca inainte si va fi un obstacol constant in tot ceea ce isi propun, dar gresim. Oamenii timizi se pot integra perfect intr-un loc de munca , totul depinde de abilitatile pe care le poseda.

Multi oameni ajung la aceeasi concluzie: timiditatea este un obstacol in lumea muncii . Dar, acest lucru nu este intotdeauna cazul, totul depinde de felul in care il vedeti. In primul, va depinde de cauza timiditatii si se stie ca poate fi depasita ; in al doilea rand, aceeasi timiditate poate fi un mare avantaj .

Oameni timizi, veseli, foarte sociabili… ei sunt cei care angajeaza companii mari. Dar, este bine sa aveti personal cu calitati si personalitati diferite , deoarece acest lucru are o mare influenta atunci cand ascultati punctele de vedere si duce la luarea celei mai bune decizii .

Cei care se considera timizi in mediul de lucru sunt cei care au mai putine interactiuni sociale.

Cele mai bune locuri de munca

Absolut toti avem aceleasi sanse de a gasi un loc de munca bine platit , trebuie doar sa stii sa alegi. Daca te consideri o persoana timida, trebuie sa stii ca lumea muncii isi deschide portile pentru tot felul de personalitati si, in plus, poti obtine un nivel bun de salariu.

Iata o lista care detaliaza ce locuri de munca sunt mai bine platite si nu necesita niveluri ridicate de interactiune sociala:

  1. Specialitate in resurse de apa (gestionarea integrala a apei)
  2. Inginerie hardware
  3. Fizician
  4. Matematic
  5. Astronom
  6. Economia mediului
  7. Economist
  8. Dezvoltator de aplicatii
  9. Inginerie fotonica
  10. Ingineria Microsistemelor

Daca esti timid, aceasta lista te poate ajuta sa-ti alegi profesia; desi, necesita mai multa pregatire, deoarece, dupa cum puteti vedea, sunt profesii care necesita un anumit nivel de cunostinte.

La fel, exista si alte profesii care permit un salariu destul de considerabil si care nu necesita multa socializare: inginer, arhitect naval, administrare de retele, sisteme informatice.

Pe de alta parte, lista mentionata mai sus nu te scuteste de faptul ca la un moment dat este necesar un nivel ridicat de interactiune sociala. Dar nu va faceti griji, nu lasati acest lucru sa va provoace stres , deoarece interactiunile specifice pot avea loc individual si nu in grup.

Timizii si diferentele lor

Acum, exista in principal doua tipuri de oameni timizi:

Timid-introvertit:

Acesti oameni sunt de obicei caracterizati in principal pentru ca functioneaza perfect in grupuri mici . In plus, pentru ei satisfactia personala este mai importanta decat recunoasterea sociala.

Din greseala, timiditatea este considerata o slabiciune , dar exista joburi care cer mai mult si prefera ca oamenii sa se bucure de acest tip de personalitate: pentru unele companii este mai bine sa petreaca mai mult timp lucrand singuri, considera ca este mai productiv .

Timid cu nevroza:

Acesta este un grad foarte sever de timiditate , deoarece oamenii prezinta mai mult stres si anxietate; chiar isi fac griji dinainte ca se va intampla ceva rau. Dar, iata surpriza, deoarece sunt oameni care sunt perfect capabili sa avertizeze despre potentiale riscuri in compania ta .

Iata avantajele pe care le au oamenii timizi in lumea muncii; Deci, daca ai fost unul dintre cei care credeau ca lumea este inchisa acestor oameni, ai gresit.

Pe de alta parte, celor care sunt introvertiti (nu timizi) le este mai usor sa acceseze aproape orice job pe care si-l propun si acest lucru nu le va interfera cu performanta.