România riscă să fie afectată de un nor de smog care face probleme mari în aceste zile în Bosnia şi Macedonia, anunță romaniatv.net. „Bătălia” se dă acum între norul de smog și frontul polar siberian care și-a făcut deja simțită prezența în țară.
Concentrația de particule de 2,5 microni în diametru (PM 2,5), periculoase deoarece pătrund adânc în plămâni, depășește de aproape o lună în mai multe orașe din Macedonia nivelul de 40 micrograme pe metru cub, prevăzut de normele europene.

În capitala Macedoniei, Skopje, aceasta era de 254 de micrograme pe metru cub, la Tetovo (nord-vest) — de 368, la Kicevo (vest) — de 204, la Veles (centru) — de 103, anunță Agerpres.

Potrivit internet-bun.info, peste o mie de persoane au manifestat luni în fața sediului guvernului, cerând punerea în aplicare a unor măsuri ferme de combatere a poluării, consecință a unei vremi deosebit de blânde pentru o iarnă din zona continentală a Europei.

Demonstranții a cerut guvernului să ia în considerare, printre altele, limitarea traficului rutier în zonele urbane, interzicerea circulației vehiculelor cu motoare diesel și închiderea fabricilor învechite care poluează.

La rândul său, guvernul a cerut populației, în special persoanelor bolnave, femeilor însărcinate și copiilor, să limiteze ieșirile în aer liber.

 

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here