Doar 5% din voturi sunt contra independenţei faţă de Ucraina, potrivit rezultatelor preliminare din oraşele Doneţk şi Lugansk anunţate după ce a început numărătoarea voturilor la referendumul prorus organizat de separatişti în estul ţării.

Anunţul a fost făcut de Aleksei Şmilienko, unul dintre liderii proruşi din Lugansk, una din cele două regiuni din sud-estul Ucrainei unde a fost organizat duminică referendumul, potrivit Agerpres.Unele secţii de votare au fost închise la 20.00 ora locală (17.00 GMT) în timp ce altele rămân deschise mai multe ore, pentru a permite o participare mai mare.

Peste 7 milioane de ucraineni din estul ţării au fost chemaţi să voteze în regiunile Doneţk şi Lugansk, pentru independenţă, ca teritoriu autonom sau pentru rămânerea în Ucraina.

Ministerul de Externe ucrainean anunţase înaintea refrerendumurilor că acestea sunt ilegale şi că Kievul nu le va recunoaşte, iar integritatea teritorială a Ucrainei nu va fi ameninţată.

În Slaviansk, rata de participare a fost de aproximativ 80%, cupă cum a informat primarul autoproclamat, Viaceslav Ponomarev.

La Mariupol, în sud-estul Ucrainei, sute de oameni au stat la coadă pentru a vota. În  Svatove, în apropiere de Lugansk, primarul Evghen Rîbalko a refuzat să organizeze referendumul, cu toate că fusese ameninţat de miliţiile proruse, cu arma.  În schimb, la Krasnoarmiisk, un grup de bărbaţi înarmaţi a ocupat clădiri oficiale şi a întrerupt desfăşurarea referendumului.

Potrivit unui sondaj de opinie efectuat recent de institutul Pew Research Center, 70% dintre locuitorii din estul ţării pledează pentru menţinerea unităţii Ucrainei. Potrivit Comisiei Electorale, rezultatele refrendumului vor fi cunoscute începând de luni.

 

Distribuie:12020

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here