Adjunctul şefului Poliţiei Bihor, cămătar de primă mână! A fost trimis în judecată pentru corupţie.

Home > Adjunctul şefului Poliţiei Bihor, cămătar de primă mână! A fost trimis în judecată pentru corupţie.

Ioan Brîndaş, adjunctul şefului IPJ Bihor, a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, el fiind acuzat printre altele de luare de mită, favorizarea infractorului, fals în declaraţii şi folosirea de informaţii nepublice pentru a obţine bani. Alături de el, a fost trimis în judecată şi administratorul unei firme, Mihai Răzvan Andronache.

Procurorii arată că, în perioada ianuarie-noiembrie 2011, Brîndaş a finanţat în mod direct activitatea comercială a trei firme din Oradea, având ca activităţi achiziţii intracomunitare de zahăr, ulei şi alte produse alimentare. El a trimis de mai multe ori, prin intermediar, patronului acestor firme, suma totală de 45.000 de euro, percepând în schimb o dobândă foarte mare. Poliţistul primise această sumă de bani, cu titlu de împrumut, de la un alt om de afaceri, cercetat pentru diferite infracţiuni economice.

Pentru sumele de bani împrumutate, Ioan Brîndaş a încasat periodic, până în luna septembrie 2013, dobânzi totalizând peste 75.000 euro.

În schimbul acestei camete, adjunctul IPJ Bihor a protejat activitatea infracţională a celor trei firme pe care le-a finanţat în parte, în condiţiile în care aflase că firmele erau implicate în circuite evazioniste, arată procurorii DNA. El nu a luat nici un fel de măsuri, cu toate că avea în coordonare directă Serviciul de Investigare a Fraudelor din IPJ Bihor.

Mai mult, după ce SIF a fost sesizat de instituţiile de control fiscal despre activitatea evazionistă în care erau implicate cele trei firme, în perioada aprilie – august 2013, Brîndaş a divulgat informaţii confidenţiale din cadrul anchetei penale, informând persoanele cercetate că sunt urmărite penal şi că vor fi efectuate percheziţii la domiciliul acestora.

Ca urmare, persoana cercetată a distrus mai multe documente contabile şi alte înscrisuri privind circuitele evazioniste, cât şi înscrisuri privind finanţarea firmelor din împrumuturi obţinute de la diverşi cămătari.

În perioada mai-octombrie 2013, Brîndaş a divulgat, prin intermediul inculpatului Andronache Răzvan-Mihai, informaţii confidenţiale ce nu erau destinate publicităţii, din cadrul unei alte anchete penale, informând persoanele cercetate despre faptul că sunt urmărite penal şi că le sunt interceptate comunicaţiile telefonice. Beneficiind de astfel de informaţii, persoanele implicate în activitatea evazionistă şi-au luat măsuri de prevedere, evitând să mai discute aspecte legate de activitatea infracţională la telefon, preferând întâlniri personale, ori discutând într-un limbaj codificat şi distrugând parte din documentele contabile şi înscrisurile ce le-ar fi putut incrimina.

Tot prin intermediul lui Andronache, adjunctul IPJ Bihor l-a avertizat că la o anumită dată vor fi efectuate percheziţii domiciliare, existând chiar posibilitatea luării unor măsuri preventive în cauză. Ca urmare, persoana care a beneficiat de această informaţie a părăsit ţara.

De asemenea, Ioan Brîndaş nu a menţionat în declaraţiile de avere pe care le-a întocmit la 20 iulie 2007, 29 iulie 2008 şi 15 ianuarie 2009 împrumutul în sumă de 60.000 euro pe care l-a contractat de la un om de afaceri, cadoul de 12.000 lei pe care l-a primit de la o altă persoană, depunerea sumei totale de 45.000 euro în două conturi din Germania şi a menţionat, în mod fals, că a vândut, la 18 iulie 2007, un apartament în valoare de 56.000 euro.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Cluj.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here