Descoperiti afectiunile care nu dau simptome decat in ​​testele de diagnosticare specifice. Invata sa actionezi impotriva lor si sa le remediezi.

Cand suferim de o boala, sau este ceva in neregula cu corpul nostru, apar de obicei manifestari corporale pe care le numim simptome. Aceste simptome sunt modificari ale functionarii normale a organismului, semne care indica faptul ca ceva nu functioneaza asa cum ar trebui. In mod normal, acestea sunt suficiente semne de avertizare pentru a fi atenti la ceea ce cauzeaza tulburarile in timp util pentru a remedia cauza.

Dar simptomele nu apar intotdeauna si, uneori, pot aparea probleme grave de sanatate care nu apar pana cand boala este foarte avansata sau care au simptome atat de usoare incat sunt adesea trecute cu vederea. Cand o alterare a functionarii normale a organismului nu prezinta simptome, vorbim de boli asimptomatice. 

Diabet de tip II

Se manifesta la varsta adulta, intrucat metabolismul glucozei este alterat de rezistenta la insulina a tesuturilor. Acest lucru face ca nivelul de glucoza din sange sa creasca. Aceasta boala nu se stabileste peste noapte. Este un proces lent, in care nu apar simptome sau semne evidente pana cand boala este avansata, deoarece pancreasul produce mai multa insulina pentru a compensa rezistenta. Cu toate acestea, exista simptome. Acestea sunt de obicei o crestere a foametei, a setei si a urinarii, precum si, uneori, a pierderii in greutate. Aceste simptome sunt atat de nespecifice si in sine nu foarte alarmante, incat multe persoane care incep sa dezvolte diabet nu se adreseaza medicului pana in stadii mai avansate, cand exista o scadere in greutate mai mare.

Hipertensiune arteriala

Aceasta boala, atat de raspandita in societatea noastra si care prezinta un risc cardiovascular ridicat, este una dintre cele mai neobservate. Multi oameni pot suferi de hipertensiune arteriala fara sa stie asta, avand in vedere ca nu ne controlam tensiunea in fiecare zi si ca cresterea acesteia este in general asimptomatica. Cand tensiunea arteriala ramane mare pentru o perioada lunga de timp, cel mult pacientii se pot plange de dureri de cap, in special la nivel frontal sau occipital (in partea din spate a gatului), si foarte rar apar palpitatii, ameteli, vedere incetosata, tiuit in urechi. sau alte simptome pe care le asociem adesea cu oboseala sau stresul, fara sa le acordam prea multa importanta. Aceste simptome pot fi subestimate de pacient, deoarece nici ele nu sunt constante,

Hipercolesterolemie

Valorile ridicate ale colesterolului sunt un factor de risc cardiovascular dovedit stiintific. Din pacate, cresterea lui nu da nici un tip de simptome, nici macar unele usoare ca in cazul diabetului zaharat de tip II sau hipertensiunii arteriale. In acest fel, una dintre principalele cauze ale bolilor coronariene trece complet neobservata de pacienti si medici. Singura modalitate de a determina existenta hipercolesterolemiei este printr-un test de sange. Avand in vedere gravitatea bolilor cardiovasculare si absenta simptomelor de nivel ridicat al colesterolului, este important sa se verifice nivelul de colesterol ori de cate ori se face un test de sange din orice motiv.

Cancer

Din nefericire, o boala la fel de agresiva precum cancerul de multe ori nu prezinta niciun simptom pana nu este intr-un stadiu avansat. Rareori cancerele provoaca durere si atunci cand o fac, sunt deja intr-un stadiu avansat, motiv pentru care uneori este o boala care se diagnosticheaza lent. Diferitele tipuri de cancer si, prin urmare, si simptomele pe care le poate produce sunt foarte variate. Un cancer de colon, plaman, prostata, san sau pancreas poate fi complet tacut, adica nu da niciun tip de simptomatologie, iar atunci cand o face, poate fi initial nespecific, cum ar fi oboseala, scaderea in greutate, stare generala de rau, sau simptome carora nu le acordam prea multa importanta, precum o anumita constipatie, o tuse persistenta, un usor disconfort la urinare sau un disconfort abdominal difuz.

Importanta stilului de viata

Deoarece aceste boli sunt potential grave, dar cu inceputuri insidioase, cum le putem detecta si preveni? Nu putem fi supusi constant analizelor medicale pentru ca majoritatea persoanelor asimptomatice vor fi asimptomatice pentru ca sunt sanatoase, nu pentru ca au aceste boli. Cel mai bun mod de a le preveni este prin obiceiuri de viata sanatoase : o dieta echilibrata si variata, activitate fizica moderata si regulata, nu fumatul, consumul moderat de alcool si efectuarea periodica a controalelor de rutina la medicul de familie ne vor permite sa face impotriva acestor boli in faza lor incipienta.