ATENȚIE! DE LUNI, COD GALBEN DE NINSOARE!

Home > ATENȚIE! DE LUNI, COD GALBEN DE NINSOARE!

Directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu a anunţat că de luni încep ninsorile şi că va fi emis un cod galben, care ar urma să vizeze mai întâi nordul, centrul şi vestul ţării, iar apoi Oltenia şi restul zonei de sud.

Sandu a explicat, la şedinţa Comitetului de Urgenţă care s-a desfăşurat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), că ploile aşteptate începând de luni în nordul, centrul şi vestul ţării se vor transforma în ninsori, odată cu răcirea vremii.

Pentru luni seară, ninsorile sunt aşteptate şi în Oltenia, iar marţi şi miercuri, în restul zonei de sud a ţării.

Referitor la răcirea vremii, meteorologii se aşteaptă ca în Bucureşti, de pildă, temperatura minimă să coboare joi până la -5 grade, în timp de în depresiuni va fi şi mai rece, respectiv -10 grade.

Informaţii mai precise despre evoluţia vremii în săptămâna viitoare vor fi incluse de ANM într-o informare ce va fi emisă duminică, a mai spus Ion Sandu.

Tot la şedinţa de vineri, la care au mai participat, printre alţii, secretarii de stat Cătălin Chiper din MAI şi Raed Arafat din Ministerul Sănătăţii, s-a discutat, printre altele, despre asigurarea stocurilor de combustibil şi material antiderapant, precum şi despre comunicarea rapidă şi eficientă în vederea intervenţiilor, inclusiv de natură medicală, în zone greu accesibile.

VREMEA PE 2 ZILE
Duminică, vreme în general închisă, cu ploi în aproape toată ţara, dar valorile de temperatură se vor menţine mai ridicate decât în mod obişnuit la această dată. Izolat, mai ales în zona Carpaţilor Meridionali, cantităţile de apă pot depăşi 10…15 l/mp. Vântul va sufla slab, cel mult moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 10 şi 18 grade, cu cele 18 grade în sud-est la Călăraşi şi Tulcea. În noaptea de duminică spre luni, la munte şi trecător în nord-vest, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.

În Bucureşti o zi asemănătoare cu cea de astăzi – plafonul noros rămâne consistent întreaga zi, dar ploaia va veni cel mai probabil în cursul nopţii. Temperatura este plăcută, 13…15 grade la amiază, peste media climatologică cu 5…6 grade.

Luni vremea va intra într-un proces de răcire, ce se va resimţi mai mult în jumătatea de nord-vest. Astfel maximele termice se opresc la 4 grade la Oradea şi Cluj Napoca, dar ajung la 13 grade la Constanţa. Precipitaţiile se transformă în ninsoare la munte, vor fi mixte (ploaie, lapoviţă şi trecător ninsoare) în nord, centru şi vest şi doar sub formă de ploaie în sud şi sud-est. Vântul se intensifică în majoritatea regiunilor.

Răcirea vremii se simte şi în Capitală, dar încă vom atinge o maximă de 10…11 grade. Cerul va fi noros şi va ploua temporar.

 

Distribuie:

Like this:

Like Loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here