În ultimul timp, din ce în ce mai multă lume, pune presiune asupra organizaţiilor din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Acum stau şi mă gândesc oare care sunt motivele mulţimii? Fac asta din răutate? Din invidie? Vor şi ei bani? Sau poate consideră că fac un bine? Eu cred că adevărul este undeva la mijloc, la fel că în majoritatea cazurilor ce implică un larg interes general.
Situaţia din România este foarte tensionată. Feţele bisericeşti, de la simpli preoţi ai parohiilor rurale,dar şi urbane, până la episcopi şi chiar patriarhul, deţin,oficial sau nu, afaceri în aproximativ toate domeniile. De la vânzări de lumânări şi articole sfinţite, până la clădiri de restaurate, vinării şi hoteluri. De asemenea aceştia finanţează şi susţin anumite partide politice. Circulă cu maşini de lux extraordinar de scumpe! O fi pentru siguranţă? Mă îndoiesc! Mitropolia Iaşiului are în evidenţă la o firma distribuitoare de combustibil, o flotă de aproximativ 60 de autoturisme Mercedes.
Până la urmă despre ce vorbim? Noi stăm pe margine şi ne rugăm la Dumnezeu, în timp ce preoţii îşi consturiesc din ce în ce mai multe sedii pentru a colecta banii enoriaşilor mai uşor? Deci cred că BOR merge pe principiul ” Dacă nu mergem noi la biserică, vine biserica la noi”. Astfel apar sesizările către responsabilii bisericilor care construiesc în locul spaţiilor de joacă,dintre blocuri, pentru copii. Chiar si asa avem biserici începute din ambiţie şi neterminate. Banii colectaţi merg în investiţiile imobiliare, auto şi politice. În conducerea BOR, probabil că există cineva care face “cărţile” şi împarte onorariile. Doar şi la biserici trebuie control şi disciplină. Însă reglua esenţială este că toate lăcaşele de cult să fie construite numai din donaţii de la oameni cu inimă mare şi frică de Dumnezeu. Câştigurile care provin după punerea în funcţiune a bisericii se duc cu siguranţă pe comfortul preoţilor din înalta ierarhie.
Mă întreb, cu peste 3,4 miliarde de euro, averea oficială a Bisericii Ortodoxe Române, nu se pot construi, renova sau moderniza măcar câte un spital in fiecare oraş? Din toţi aceşti bani nu s-ar putea construi centre de educare pentru copiii din mediul rural sau de etnie romă? În România sunt sute de mii de copii abandonaţi, bătuţi şi abuzaţi în diferite centre infecte ale Statului. De aici, trag concluzia că biserica este o afacere de colectare a banilor şi işi atinge scopul: de a dăinui pe Pământ. Statul şi biserica se susţin reciproc, iar credincioşii au de ales, intre a se ruga la Dumnezeu direct ori ajustaţi de intermedii cu barbă.

loading…

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here