Cercetătorii francezi au făcut un pas important în tratamentul infertilităţii masculine. Aceştia susţin că au creat spermă umană în vitro din celule testiculare imature. Acest anunţ a fost întâmpinat cu prudenţă de oamenii de rând, dar aclamat de specialişti.

Kallistem, o companie de biotehnologie cu sediul în Lyon, a anunţat în această săptămâna că au reuşit să obţină la sfârşitul anului 2014, “spermă umană completă în vitro”.

“Aceşti spermatozoizi umani, formaţi pe deplin, au fost creaţi din biopsii testiculare de la pacienţi, care conţin celule germinale imature”, a declarat compania într-un comunicat, numind această realizare “premieră mondială“.

Această cercetare, care nu este în prezent subiectul vreunei publicaţii ştiinţifice deschide calea pentru terapii invatoare şi păstrează şi restabileşte fertilitatea masculină, o reală problemă în societatea globală, care a înregistrat în ultimii 50 de ani o scădere de 50% a numărului de spermatozoizi”, a precizat compania.

În Le Figaro cerecetatorii care au făcut vineri anunţul unei descoperiri promiţătoare, rămân totuşi, precauţi cu privire la descoperirea lor: “Dacă va funcţiona, această metodă are mari perspective”, spune Dr. Nathalie Rives, director al Centrului pentru reproducere asistată la Spitalul Universitar din Rouen. Cu toatea acestea expertul spune: “Suntem destul de rezervaţi cu privire la eficienţa lui. Nu este exclus că adulţii cu o lipsa totală de spermatozoizi să prezinte anomalii genetice care să împiedice spermatogeneza (procesul de producţie a spermei) în vitro”.

“Dacă acest lucru este adevărat, acesta este un pas înainte în tratamentul infertilităţii masculine”, spune, în Le Figaro Prof. Israel Nisand, şef al diviziei de ginecologie de la Spitalul Universitar din Strasbourg şi creator al Forumului European de Bioetică. El crede că, din punct de vedere etic, producţia de gameţi în vitro este mai bună decât clonarea reproductivă.

Kalistem, tânăra companie, care aşteaptă în 2015 o strângere de fonduri consideră că “studiile preclinice are trebui să dureze până în 2016, iar studiile clinice să înceapă din 2017″. Obiectivul lor este de a comercializa aceste tehnologii în 5 ani.

AbonareDistribuie:111000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here