Brăila este supranumit orașul cuțitarilor. Când auzi asta ai fi tentat să crezi că lumea umblă cu cuțitul în mână pe stradă și cu sabia în teacă sau că după fiecare colț este un brăilean gata sa-ți ia gâtul. Am încercat să aflăm dacă acest lucru este adevărat. Unii brăilenii neagă vehement această “trăsătură de personalitate” a orașului și spun că totul pornește de la o legendă cu marinari și pirați. Alții, ceva mai realiști, recunosc că viața în Brăila implică unele riscuri serioase despre care vorbesc în șoaptă.

Este sau nu periculos să umbli pe străzi, în Brăila? Mai este Brăila orașul cuțitarilor?

„Depinde în ce zone umbli, dacă te plimbi pe la periferii, prin Lacul Dulce sau prin Chercea, uneori și prin Centru, poți da de grupuri de țigani. Ei sunt cei periculoși. Problema asta cred că o găsim în fiecare oraș, nu doar în Brăila. La fel am auzit că se întâmplă și în Timișoara, că sunt mulți țigani. Ideea e că nu te așteaptă nimeni la întuneric să îți facă felul, decât dacă ți-o cauți singur. Când e vorba de răfuieli între găști treaba stă cu totul altfel.”, ne spune Bianca Beca.

„Consider că a fost cândva orașul cuțitarilor, atunci când supremația se dovedea prin bătăi și violențe. Timpurile s-au schimbat și brăilenii s-au adaptat. Acum e mai degrabă orașul peștilor, când cel mai șmecher are cei mai mulți bani, cele frumoase femei și multe mașini.”, spune Leonard Saris.

Totuși, acea Brăila a cuțitarilor nu a murit, dar s-a transformat într-un subiect tabu despre care lumea se ferește să mai vorbească. Sunt și oameni care mai au curajul să recunoască asta.

“Fata mea a fost atacată pe stradă, în plină zi. Trecea prin fața unui bar din care au ieșit doi oameni beți. Au început să o îmbrâncească și să o pipăie, iar la un moment dat amândoi au scos cuțitele. Pe lângă ea a trecut un echipaj de poliție, dar nu au avut curajul să intervină. Cred că cei doi erau niște nume importante din mafia brăileană. Norocul ei a fost că unuia i-a sunat telefonul și au plecat împreună grăbiți. Cruntul adevăr este că fiecare brăilean are în arborele genealogic pe cineva cu un trecut pătat. Oamenii merg și în club cu cuțitele după ei, iar dacă nu au ei, sigur au prietenii lor ” ne spune Anastasia Surdu.

Un exemplu relevant a ceea ce se întâmplă în Brăila este cazul polițistului Covaci care a fost înjunghiat de un brăilean, în mijlocul străzii. Polițistul era cunoscut pentru faptul că a făcut box de performanță. Intra în baruri, lăsa pistolul deoparte și îi invita pe cei din local să se bată cu el, „dacă sunt șmecheri”. Acesta a fost înjunghiat de un brăilean în timp ce mergeau spre secție. Bărbatul l-a rugat pe polițist să se oprească să își lege șireturile, moment în care l-a înjunghiat și a fugit.

 Cu ce se mândresc brăilenii?

Ei spun că au cele mai frumoase femei și cel mai bun pește.

Brăila este singurul oraș din România care a avut un restaurant mișcător. Turnul de apă din Grădina Publică avea la ultimul etaj un local cu geamuri mari, care se învârtea ușor. De acolo puteai să vezi toată grădina, Dunărea, Munții Dobrogei. Făceai un tur al împrejurimilor în timp ce luai masa.

Astăzi, în Brăila s-a reintrodus matriarhatul. Bărbatul dă la pește și femeia stă la mașina de cusut. Fabricile de confecții țin astăzi pe picioare orașul. În Brăila există 274 de firme care au ca obiect principal confecțiile. Cusutul, tivitul, au devenit ocupațiile de bază în Brăila. Femeile sunt cele care întrețin familia, cel puțin pe cartea de muncă.

 

Fotografiile au fost realizate de Radu Arama, un cunoscut fotograf din Brăila.

Știre de ultimă oră:  Astăzi o femeie a fost atacată cu un cuțit în plină stradă, în Galați. Ea a fost înjunghiată și tâlhărită de 53.000 de euro.

 

Mădălina Mihăilescu

Distribuie:1091030

12 COMMENTS

  1. Braila e cel mai frumos oras. Chiar daca o mare parte din populatie este de etnie roma, orasul are o multime de privelisti si atractii turistice care te vor da pe spate. O multime de fete frumoase ahtiate dupa bmw-uri si alte masini de fite.

  2. Mai copii mai….nu mai fiti atat de ilogici…ce cutite ma…cutitele stau la copii de “cartier” au apus de mult vremurile cutitelor….acu vb de sigsaugher 6mm, walter 9mm , asa ca numai scrieti toate rahaturile de articole doar pentru ca nu mai aveti ce scrie…iar astia de le e frica si de umbra lor ce sa mai zic , ramaneti blocati in casele voastre sa nu cumva ….. de frica…… nimeni nu se ia de nimeni fara motiv, de ce se ia de fete pe strada, pai cand le vezi ca merg cu fuste de o palma parca ele te roaga sa pui mana nu e normal….. ca toate zic ca ele sunt cuminti…da in bmw si mercedes sunt cele mai fierbinti…. Asa ca….. 6 sau 9 mm face legea, fetele sa fie fete nu panarame…iar care nu au habar sa isi tina gura ca deia se ia lumea de ei ca vb mult prost si fara rost

  3. Adevarat, Braila este suprapopulata de tigani imputiti (si eu am fost jefuita de unul), lucru intalnit cam in toata Romania de altfel, ce distrug tot in cale si rau fameaza orasul. Populatie imbatranita, forta de munca obosita si fara vlaga, tineri ce pleaca, locuri de munca aproape inexistente,Bunea Stancu-Presedintele Consiliului Judetean ce pune mana pe tot ce poate aduce profit in port, Insula Mare si nu numai dar orasul tot sarac e…dilema.si totusi pe langa aceste neajunsuri este un oras extraordinar. Mereu cand ajung acolo ma calmez instantaneu mai ales dupa o plimbare pe faleza Dunarii sau pe strazile cu case de secol XVIII-XIX.Are un aer special, pastrat probabil de la vechii locuitori, acum minoritati.

  4. @Zanu Braileanu si @Catalin: ce frumos vorbiti! Cu siguranta sunteti niste braileni stilati si cultivati. Sau sunteti din aia care scuipa seminte duminica in fata la pizzeria din Centru. Sunt sigura ca umblati cu cutitul la voi…dupa cat sunteti de agresivi. Ati vazut ca azi o femeie a fost injunghiata in plina strada, la Galati, la 3 minute de Braila? De cine, nu de cutitari? Au injunghiat-o cu pila de unghii, nu? Toata lumea stie de cutitarii din Braila. Lasati-o moarta cu istoria si lasati cutitele acasa.

  5. Termenul de cutitar nu are nici o legatura cu oamenii care se taie sau cu cei care umbla cu un briceag pe camp. Cautati poze vechi, documente vechi daca vreti sa stiti adevarul. Cutitarii erau hamalii care munceau in portul Brailei, cutitele fiindu-le necesare pentru a taia franghii si alte chestii in timp ce descarcau marfa din vapoare. De aici vine aceasta reputatie. Restu il aflati din scrierile si fotografiile din anii 1900-1970. Nu mai scrieti prostii ca va injura lumea. Pestii sunt ca peste tot… Mai mici, mai mari, mai valorosi sau mai ieftini. Dupa dexteritatea pescarului :D:))))

  6. Sunteti dusi cu sorcova.. Unde vedeti ma voi “cutitari” in Braila. Mai iesiti din casa si nu mai mancati c***t aiurea.. Va treziti sa dezlegati voi “misterele” orasului. Faceti o imagine proasta si habar nu aveti sa iesiti din port. Inteligentilor.

  7. Pe cine faceti voi primitivi maaaa!!! Luava-s neamu in p..! Scot cutitu vin si va tai beregata. Sarantocii p..i mele. Dau cu jeepu peste voi!

  8. Braila mai este orasul cutitarilor din pacate,evitati cartierele rau famate precum Vidin,Lacu Dulce,Viziru(1/2/3),Ghercea,Centru defapt evitati tot orasul daca e posibil.Politia este indiferenta datorita faptului ca este bine platita!intr-un cuvant Braila are 3 categorii de oameni: 1.Politicieni/oameni de afaceri corupti si cu multi bani!(Bunea Stancu un exemplu perfect) 2.Mafioti,Proxeneti,Curve,Sageti(oameni cu un IQ scazut sau in foame de bani care iau ordine de la aia mai “destepti”) 3.Oameni de rand,saraci,chinuiti care abea isi mai dau seama care este rolul lor pe acest pamant!Femeile de servici,profesorii,cei care muncest la fabricile de confectii cu un salariu de 1000 de ron,pensionari.Din pacate aceasta categorie reprezinta 80% din populatia Brailei. Intrebarea mea este:Este normal?

  9. si face cineva ceva in legatura cu pestii ca aveam la bmw audi si mercedes mai ceva ca in Germania. Ori ce analfabet a trimis o fata proasta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here