Desi pare un scenariu SF, cancerul poate fi de acum descoperit in doar sase minute. Atat ii ia senzorului inventat de o romanca sa depisteze celulele canceroase din sange. 

Inventia ii apartine unei cercetatoare din Romania, Raluca van Staden, si este obtinuta dupa 12 ani de cercetare. Este realizata din pasta de diamant si are marimea unui bob de orez. Introdusa in sangele prelevat de la pacient, spune in doar sase minute daca are cancer gastrointestinal, ovarian, de san sau de prostata, informeaza ProTv.ro. Senzorul nu doar ca iti ofera un diagnostic, ci trage un semnal de alarma si asupra riscului de a face cancer.

Cum poate fi depistat cancerul, chiar inainte de formarea tumorilor

Pe baza markerilor tumorali, senzorul ei detecteaza aparitia celulelor canceroase inainte de a forma o turmora. Pe scurt, tehnicile actuale de diagnosticare nu sunt atat de performante incat sa descopere un cancer in stadiul de pre-tumora, asa cum face senzorul Ralucai.

Si totusi, analiza ei ar putea sa ne puna pe noi toti in garda si sa ne atraga atentia asupra riscului de a dezvolta o tumora canceroasa.

Alaturi de echipa ei, a inceput studiile pre-clinice. A obtinut de la medici oncologi 100 de probe de sange ale unor pacienti cu cancer, pe care aparatul ar trebui sa le confirme. Pana acum un singur rezultat a iesit fals pozitiv.

Romania se afla pe primul loc in Europa privind incidenta cancerului de san si in fiecare an 6.000 de paciente sunt diagnosticate, uneori prea tarziu. Statistic, 70% dintre bolnavii de cancer ajung la spital in ultimele stadii ale bolii.

 

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here