Ce ascunde bucătăria McDonald’s

Home > Ce ascunde bucătăria McDonald’s

Așa cum anunțam zilele trecute, onlinereport.ro a primit o invitație din partea McDonald’s de a vizita oricare dintre restaurantele sale, pentru a se convinge de calitatea produselor (vezi foto). Așadar am contactat reprezentantul de PR de la McDonald’s. Și, am aflat, cu stupoare că nu putem vizita orice restaurant, ci numai cel de la Buzești, pentru că acolo “s-au făcut pregătiri”. Ce pregătiri? Răspuns: acolo se află “toată echipa” și ne așteaptă. Ce echipă? Noi nu vrem să vedem o punere în scenă, un restaurant pregătit special pentru vizita noastră. Ca pe vremea vizitelor lui Ceaușescu. Noi vrem să vedem un restaurant McDonald’s într-o zi normală de lucru. Fără nicio pregătire prealabilă. De aceea, l-am informat pe reprezentantul McDonald’s, pe domnul Teodor Andrei, că dorim să mergem la … McDonald’s AFI. Din nou a încercat să ne convingă să mergem la Buzești. S-a oferit să vină să ne ia cu mașina, numai să merge la Buzești. I-am atras atenția că în invitația McDonald’s se specifică faptul că putem vizita orice restaurant, la alegerea noastră. Iar noi vrem să mergem la McDonald’s AFI. Răspunsul a fost că se vor face consultări și vom primi un răspuns. Am așteptat o oră un răspuns, apoi am pornit spre McDonald’s AFI. Să vedem ce se întâmplă, de ce nu ar trebui să mergem acolo?

Am ajuns la restaurant, ne-am prezentat în fața managerului, i-am spus că am primit o invitație de a vizita restaurantele și am cerut să vedem bucătăria. Am fost refuzați categoric. Am sunat la reprezentantul McDonald’s (cel cu invitația) și l-am informat că ne aflăm la restaurantul din AFI, unde nu suntem lăsați să intrăm. Răspunsul? Vin după voi și mergem la Buzești!)))) Iar Buzești? De ce voiau sa mergem cu orice preț la Buzești?

Între timp, restaurantul din AFI se pregătea de război: ușa de intrare în bucătărie a fost închisă cu cheia!!!!

Managerul Valentina Bratu l-a chemat pe superiorul ei, Florin Ionescu, consultant Mc Donald’s, care ne-a spus foarte clar: nu avem voie să intrăm în restaurant până nu vine reprezentantul de PR, de la Buzești.

Au trecut 30 de minute, timp în care au fost invocate tot felul de motive pentru care se ni se interzice accesul: că vizita trebuia să se facă la Buzești, unde era totul pregătit (dar în invitația McDonald’s se specifica faptul că se poate vizita orice restaurant), că nu s-a făcut programare pentru acest restaurant, că nu a venit reprezentantul de PR care trebuie să ne însoţească (Teodor Andrei).

În interiorul restaurantului, forfota era în toi: o domnişoară dădea frenetic cu mopul, iar angajații fugeau dintr-o parte într-alta.

Sosește reprezentantul de PR. Începem turul. La intrare ni se cere foarte clar să lăsăm telefonul mobil! De ce? Nu avem voie să facem fotografii în bucătăria McDonald’s. Ne echipăm cu halat şi fes ( nici măcar angajaţii nu erau aşa igienizaţi ca noi, ei aveau cămăşi şi şepci) şi mergem să ne spălăm pe mâini. Moment în care observam că săpunul se terminase. Nu aveam cu ce să ne spălăm! Ne-am clătit  puţin, de faţadă şi am intrat în bucătărie.

Ni s-au arătat congelatoarele mici ca o debara, dar au spus că asta se întâmplă din cauză că e restaurantul din Mall, nu un restaurant Drive, mare. Şi vestiarele angajaţilor erau la fel de mici, dar măcar erau pe sexe. Toaleta era la comun şi fete şi băieţi. Nu există femeie de serviciu, angajaţii îşi curăţă singuri toaleta. Adică persoanele care pun mâna pe mâncare în bucătărie, pun apoi mâna pe ustensile și curăță WC-ul.  Se spală pe mâini între cele două operațiuni? Cu ce, că săpunul lichid se terminase?

În bucătărie, lângă spaţiile pentru prăjit cartofii sau carnea erau cârpe de şters. Cele de deasupra erau curate, imaculate, dar nu la fel stătea situația și cu cele aflate dedesubt. Ne-au spus că le spală la maşina din spate, apoi le bagă în dezinfectant, le storc şi le scot iar pe sală.

Ni s-a arătat cum se prăjeşte carnea, cum se face din portocalie, maro rumen. Cât timp am stat lângă plită, angajatul a avut grijă să tot frece la ea, să nu cumva să existe dubii privitoare la asta.

Totul e temporizat, cât se prăjeşte cartoful, cât plăcinta, cât carnea. Apropo de plăcinte. Când am trecut pe lângă zona lor ni s-a arătat locul de unde se scot: un grilaj de metal. Când ne-am întors, acel grilaj era acoperit cu câteva şerveţele de hârtie. Au uitat acest mic detaliu, cum au uitat şi de cel cu săpunul.

Angajaţii puneau ingredientele în sandviș cu mâna şi carnea cu spatulele. Ei spuneau că este o spatulă pentru fiecare tip de carne, dar noi nu am văzut decât două.

La finalul vizitei am cerut să vorbim cu oricare dintre angajații restaurantului. Florin Ionescu, consultantul McDonald’s ne-a refuzat categoric. De ce nu avem voie să vorbim cu angajații? Ni s-a răspuns ca acest lucru este stipulat în regulamentul McDonald’s. L-am rugat să ne trimită regulamentul respectiv pe mail, să vedem cu ochii noștri această prevedere care ar părea normală în Coreea de Nord, dar într-o corporație americană, care lucrează într-o țară europeană, nu. Reprezentantul de PR ne-a spus că ne va trimite regulamentul pe mail. Nu ne-a trimis nimic. L-am sunat în repetate rânduri. Nu a mai răspuns la telefon, apoi l-a închis. Am reușit să vorbim cu un alt angajat McDonald’s, de la un alt restaurant, care ne-a spus că nu există nicio astfel de prevedere în niciun regulament. Deci am fost mințiți.

Ultima noastră cerinţă, înainte de încheierea vizitei, a fost să rămânem în bucătărie încă 10 minute, singuri sau însoţiţi. Am fost din nou refuzaţi. Ni s-a spus că nu e loc, că încurcăm angajaţii, asta în condiţiile în care erau 16 oameni pe tură, iar ei ne-au spus că în weekend sunt şi 25. Cum de încap sâmbăta 25 de oameni în bucătărie, iar acum noi am fi fost în plus? Am încercat să ne întoarcem şi să privim dintr-un colţ, dar am fost din nou izgoniţi.

La plecare PR-ul ne-a zis: “Nu vreţi totuşi să veniţi şi la Buzeşti?”. Din nou, Buzești. De ce a insistat aşa de mult să mergem la Mc Donald’s Buzeşti?

Am aflat mai târziu: acolo se făcuseră pregătiri încă de dimineață, special pentru noi, iar restaurantul arăta ca scos din cutie.

În încheiere: am fost invitați să vizităm orice restaurant McDonald’s, dar de fapt, ni se pregătise unul, aranjat special pentru vizită. La cel ales de noi, am fost mai întâi refuzați, angajații din bucătărie pur și simplu s-au baricadat, au făcut repede curat, dar au uitat să pună săpun lichid în recipiente. Au pus repede câteva cârpe curate peste teancul de murdare și au curățat toaleta personalului. Cine? Cei care fac mâncarea. Cu ce s-au spălat pe mâini? Săpun nu mai era. Cu spatula puneau carnea, iar cu mâna salata, castraveții, cașcavalul… Unul dintre angajați avea la mână o rană mare sângerândă. L-am întrebat pe manager dacă n-ar trebui să aibă mânuși. Răspuns: “eh, poate un plasture”… Rămânem cu regretul că nu li s-a permis angajaților să vorbească cu noi. Și încheiem cu sentimentul că am vizitat un restaurant din Coreea de Nord, nu unul american.

Ne întrebăm ce s-ar fi întâmplat dacă ar fi venit în inspecție cei de la Direcția Sanitar Veterinară? Tot așa, s-ar fi baricadat în bucătărie?

McDonald’s este o companie care se laudă că respectă HACCP.

 

Mădălina Mihăilescu

 

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here