Copiii minerilor care au venit în 1990 la București ca să schimbe guvernul, au crescut și acum sunt tineri studenți la facultăți de prestigiu din România și din străinătate. Cum văd ei România, la 24 de ani de la Revoluție? Este întrebarea pe care reporterul onlinereport a adresat-o absolvenților celui mai bun liceu din Valea Jiului, Colegiul Național “Mihai Eminescu”, care sunt acum studenți în anul I. Iată răspunsurile lor:

Marius Zeicu, 20 de ani, student la Universitatea Tehnică, Cluj : “Deși noi avem impresia că înainte de 1989 părinții noștri au trăit rău, eu unul am ajuns la concluzia că mai rău trăim noi în zilele noastre.  Spun asta din simplul fapt că înainte toți tinerii care terminau studiile aveau un loc de muncă, dar acuma trebuie să ai foarte mare noroc ca să prinzi un loc de job în domeniul în care ai studiat. Revoluția a avut și urmări tragice care s-au agravat în timp și pe care noi le trăim în zilele de astăzi. Dacă înainte de Revoluție țara ajunsese la zero, cum s-ar zice, acuma am ajuns să ne falimentăm singuri odată cu intrarea în Uniunea Europeană. Am vândut și am expatriat tot ce aveam. Am dat italienilor și germanilor Câmpia Română,  am vândut Petromul, am dat nemților fabricile de ciment din țară. Se vede clar cum după Revoluție noi nu am mai exportat ci am importat aproape totul.  Am ajuns o țară în faliment.”

Radu Gologan, 19 ani, student la Facultatea de Litere, Universitatea din București : “Comunismul a fost o perioadă benefică. În acea perioadă chiar se construiau lucruri, cum ar fi autostrăzi. Astăzi, până facem noi 2 km de drum, străinii fac 200. Atunci nu se fura la fel de mult şi chiar exista economie în România. Chiar dacă se trăia în tensiune, reuşeai  să îţi plăteşti datoriile. În perioada comunistă eram o țară respectată între celelalte ţări, iar acum am ajuns să ne înjosească şi să vină alţii să ne exploateze resursele (vezi exemplul Roşia Montană). Consider că Revoluţia din ’89 nu a avut tocmai un efect benefic. Dezavantajele din perioada comunistă erau nesemnificative faţă de ceea ce suferim acum. Mi-ar fi plăcut să trăiesc şi în acea perioadă ca să pot să fac o comparaţie cât mai bună, cât mai autentică. ”

Călin Popa , 21 de ani, student la University of Essex, Colchester : “Eu văd comunismul ca pe ceva necesar care ne-a ajutat să creştem şi Revoluţia ca pe un act al maselor care nu au gândit în profunzime situaţia. Când plec în străinătate îmi e ruşine să spun că sunt român. În aeroport mă dau drept italian. Românii au nevoie de comunism pentru că mereu se plâng. Au nevoie de disciplină, de reguli, de cineva care să le  spună ce să facă şi să nu le mai dea ocazia să tragă ţara în jos. Credem că după Revoluţie am devenit liberi, dar nici asta nu e adevărat, pentru asta trebuie să ne cunoaştem mai întâi locul în societate.”

Andra Ciobanu, 21 de ani, studentă la Universitatea din Petroșani: “ Apreciez gestul pe care l-au făcut minerii, pe care l-au făcut părinții noștri când au ieșit la mineriadă. Cu toate acestea, cred că ieșirea de sub comunism a avut un impact negativ. Lumea avea o stabilitate financiară la care acum doar visează. Aveai bani, dar nu aveai ce să cumperi. Astăzi e fix invers. ”

Graţiela Nebunu, 17 ani, elevă: ” După Revoluţia din 1989 am decăzut şi am rămas în urmă din punct de vedere cultural, economic. Ne subestimăm şi încercăm să iesim în evidenţă în cele mai nereuşite moduri. Românii doar au impresia că după Revoluţie trăiesc în democraţie. Ne-am înţeles greşit drepturile şi ni le exercităm fiecare cum apucăm, motiv pentru care am decăzut în ochii străinilor care ne respectau pe vremea lui Ceauşescu.”

Răzvan Stoica, 19 ani , student la Universitatea de Vest, Timișoara :”  E foarte bine că după Revoluția din ‘89 noi am ieșit de sub comunism. Am devenit un stat democratic, există libertate și speranță de mai bine. Revoluția  a fost primul pas pe care l-am făcut spre dezvoltare și succes.”

Dănuț Voicu, 25 de ani, șomer: „Eu am prins Revoluţia. Ţin minte că eram în cârcă la tata şi scandam . Eu aş fi preferat să trăiesc în comunism, mai degrabă decât acum. De atunci viaţa noastră s-a schimbat în mai rău dacă de gândeşti la educaţie, la locuri de muncă. Acuma foametea e mai mare şi nu mai există nici frică de Dumnezeu.”

Victor Felea , 20 de ani, student la Facultatea de Studii Politice și Administrative, Universitatea din București : “Ce s-a întâmplat cu noi după marea Revoluție? Noua conducere nu a fost capabilă să transmită adevăratele învățături ale regimului democratic. Deși ei au vrut să  trăiască în democrație, nu au avut când să învețe asta și au crezut că totul se rezumă la libertate fără nici o obligație, ceea ce a transformat totul într-un fiasco. E vina  generației din spatele nostru pentru că ei nu au reușit  să facă o revoluție a mentalității şi să transmită în mod corect ce implică libertatea și democrația. “

 

 

Mădălina Mihăilescu

Distribuie:138030

2 COMMENTS

  1. Vorbiti prostii. Nu prea ai cum sa sa zici ca era mai bine inainte, pt ca nu ai trait in acea perioada. Si cu faptul ca ti-e rusine ca esti roman.. ROMANIEI ii este rusine sa te aiba ca cetatean. De ce nu te prefaci ca esti somalez? RUSINE !!! MANDRU CA SUNT ROMAN !!!

  2. Oamenii astia nu spun ceea ce li s-a repetat si lor, nu trenuie atacati atat de dur. Sa nu uitam ca oamenii din Vale au trait bine pe vremea lui Ceausescu. Copiii sunt nostalgici pentru ca parintii lor sunt nostalgici

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here