Cetățenii românii vor putea fi urmăriți pas cu pas conform noii Legi Big Brother promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Judecătoarea Dana Gârbovan, presedinta Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania, a explicat pe facebook ce înseamnă concret acest lucru.

Jurnalistul Silviu Sergiu de la Evenimentul Zilei scrie și el pe facebook:

Serviciile vor avea acces la datele noastre de trafic si in cazul unui proces de divort. In noua Lege Big Brother nu se mentioneaza ca accesarea acestora cu mandat de la judecator se face doar in cazul unor infractiuni grave.

O ”scapare” legiferata prin semnatura liderilor partidelor importante, dupa ”medierea” presedintelui Klaus Iohannis, cel care promitea societatii civile transparenta si consultari publice, dar care a transat chestiunea intr-o sedinta secreta la Cotroceni.

Datele de trafic (metadata) ofera mult mai multe informatii despre viata privata decat pare la prima vedere. Aceste date, considerate in ansamblul lor, pot furniza indicatii precise cu privire la viata privata a persoanelor ale caror date sunt pastrate, cum sunt obiceiurile din viata cotidiana, locurile de sedere permanente sau temporare, deplasarile zilnice sau alte tipuri de deplasari, activitatile desfasurate, relatiile sociale si mediile sociale frecventate, scrie Gărbovan.

POSTAREA INTEGRALĂ A DANEI GÂRBOVAN:

„We kill people based on metadata” – replica, devenita celebra, apartine unui fost director CIA si reflecta importanta datelor de trafic si, implicit, a legii Big Brother ce permite accesul la ele.

Am citit in mai multe randuri, ca si argument suprem al constitutionalitatii legii Big Brother, faptul ca accesul la datele de trafic (metadata) se face cu autorizarea prealabila a judecatorului. Or, aceasta conditie, desi absolut necesara, nu este si suficienta. De exemplu, legea nu ofera nici un criteriul pe care judecatorul sa il aiba in vedere atunci cand admite/refuza cererea de acces la date. CITEȘTE AICI CONTINUAREA ARTICOLULUI.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here