E zi de post negru – nu se mananca si nu se bea decat apa toata ziua! Vinerea Mare, ultima vineri din Postul Pastelui, se mai numeste si Vinerea Patimilor sau Vinerea Seaca. Despre oamenii care nu lucreaza in Vinerea Mare se crede ca nu vor avea dureri de cap, iar cine face vreun rau semenului sau in aceasta zi se spune ca va fi pedepsit inzecit pentru fapta sa – vezi cateva Credinte si obiceiuri la romani in Vinerea Mare.

Vinerea Mare: daca ploua va fi un an imbelsugat, iar daca nu, va fi mare saracie tot anul

Specialistii in etnografie sustin ca Vinerea Mare, odata cu moartea Mantuitorului, deschide un timp al haosului si intunericului, oamenii ramanand fara protectie divina, noteaza Agerpres. Se spunea ca Vinerea Mare ar echivala cu 12 vineri obisnuite, denumirea de Vinerea Seaca explicandu-se prin postul negru pe care multi oameni obisnuiau sa-l tina.

In unele zone ale tarii, in Vinerea Mare se afuma cu tamaie pomii si casele pentru a le feri de animale salbatice, de trasnete, boli si daunatori. De asemenea, exista traditia ca daca ploua va fi un an imbelsugat, iar daca nu, va fi mare saracie tot anul. Tot in aceasta zi nu se mananca urzici, existand credinta ca Iisus a fost batut cu un manunchi de urzici.

In Vinerea Mare, inainte de rasaritul soarelui, oamenii alergau desculti prin roua sau se scaldau tainic in ape curgatoare: se crede ca cel care se cufunda de trei ori in apa rece in Vinerea Seaca va fi sanatos si va avea noroc tot anul. In noaptea spre sambata avea loc strigarea peste sat, respectiv satirizarea satenilor – o forma de blam colectiv si nocturn. Era o mare onoare pentru acela care ramanea nestrigat! Strigoaicele carora li se striga numele nu mai au putere.

Ouale nu se vopsesc in Vinerea Mare. Gospodinele sunt sfatuite sa vopseasca ouale fie in Joia Mare, fie sambata, inaintea Pastelui, in niciun caz in Vinerea Mare. In aceasta zi, nu ar trebui sa se faca nimic. De asemenea, este bine ca ouale sa fie vopsite in rosu deoarece aceasta culoare este sangele Mantuitorului. In Vinerea Mare, credinciosii tin Post Negru pentru iertarea pacatelor si pentru a avea spor si sanatate.

În Vinerea Mare se opreşte lucrul, nu se spală, nu se coase, nu se sacrifică păsări sau animale. În unele zone se dă cu tămâie în jurul copacilor şi caselor pentru a le feri de dăunători, boli, trăznet şi animale sălbatice. Dacă plouă în Vinerea Mare se spune că va fi an mănos. În Vinerea Mare fetele nemăritate fac vrăji de dragoste pentru a fi cerute de nevastă. În Vinerea Mare nu se săvârşeşte Liturghie, iar mortii nu se îngroapă decât cu bătăi de toacă

Distribuie:94010

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here