Suntem prea ocupati sa mai avem prieteni in lumea reala, asa ca ne inconjuram de amici virtuali pe retelele de socializare. Pe unii dintre acestia nu ajungem sa-i cunoastem vreodata “face to face”. Cu toate acestea facem parte din acelasi spatiu virtual. Omul este un animal social, insa incet-incet se transforma intr-un animal social virtual. Oamenii de stiinta au inceput sa studieze efectele pe care le au retelele de socializare asupra creierului. Asa se face ca un grup de cercetatori din Marea Britanie au ajuns la concluzia ca exista o legatura stransa intre numarul de prieteni de pe retelele de socializare si cantitatea de materie cenusie dintr-o regiune particulara a creierului.

Multi prieteni  in retelele de socializare, multi prieteni si in viata reala?

Oamenii de stiinta de la University College London au descoperit de asemenea ca o persoana care are multi prieteni pe retelele de socializare va avea la fel de multi si in viata reala. Insa ei au tinut sa sublinieze ca aceasta descoperire arata o asociere intre cele doua si nu o legatura de tipul cauza-efect. Se pune astfel intrebarea: sunt oamenii cu mai multa materie cenusie mai activi pe online si offline sau creierul sufera modificari ca rezultat al implicarii mai active in retele de socializare?

Geraint Rees, doctor si cercetator la University College London a declarat ca din actualele informatii nu se poate trage concluzia ca persoanele care au nenumarati prieteni au creierul mai dezvoltat sau ca persoanele care sunt active online au mai multi prieteni.

Facebook are mai mult de 750 de milioane de utilizatori pe intreg globul. Acest site le permite oamenilor sa pastreze legaturi online cu reteaua de prieteni, iar marimea acestora variaza considerabil de la individ la individ. In timp ce sunt persoane care au o mana de amici, altii au sute sau chiar sute de mii de prieteni.

Este totusi neclara legatura dintre numarul de amici in cyberspace si cel in viata de zi cu zi. De altfel, daca pe retelele de socializare pot avea prieteni cu caractere distincte in viata reala, pritenii au in general caractere asemanatoare.

Pentru ca rezultatele sa fie cat mai relevante cercetatorii au supus 125 de studenti, toti utilizatori activi facebook unei rezonante magnetice pe creier. Dupa scanare, numarul pritenilor, online sau offline a fost inregistrat pentru fiecare voluntar in parte.

Intr-o serie de experimente,Rees si colegii sai au remarcat legatura puternica dintre numarul de prieteni pe care o persoane ii are pe reteaua de socializare si cantitatea materiei cenusii aflata in diferite regiuni ale creierului. 

Amigdala este mai mare la persoanele cu multi prieteni in retelele de socializare

Una dintre aceste regiuni observate a fost amigdala, partea a creierului responsabila cu procesarea memoriei si a raspunsurilor emotionale. S-a descoperit faptul ca la oamenii cu o retea mare de prieteni in lumea reala este mai mare, iar acest lucru se pastreaza si in cazul celor cu prieteni multi online.

 Marimea altor zone ale creierului putea fi corelata cu numarul prietenilor virtuali, insa nu s-a putut demonstra acelasi lucru si cu amicii din viata reala.

Oamenii de stiinta au observat ca anumite zone ale creierului par a fi influentate de numarul de prieteni, virtuali sau reali, insa adevarata provocare este daca Internetul poate avea influente asupra creierului nostru.

Concluziile acestui studiu au fost ca cei mai multi dintre utilizatori folosesc retelele de socializare ca suport pentru relatiilor sociale pe care le au deja prin mentinerea si intarirea cestor pritenii mai degraba decat pentru crearea unui intreg de prieteni virtuali.

 

Distribuie:40000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here