Lamaiul este o planta sempervirescenta si in conditii normale de vegetatie ( adica acasa in locul de origine – zona subtropicala ) putem intalni in acelasi timp pe pom, flori, fructe mari, fructe mici mai mult sau mai putin coapte.

O caracteristica “exotica” a acestei plante este ca fructele isi pastreaza proprietatile alimentare si cantitatea de vitamina C chiar daca acestea au ramas 2 ani pe pom neculese.

Inmultirea lamaiului

Se poate face prin samanta sau pe cale vegetativa (butasire, marcotaj, altoire).

Inmultirea lamaiului prin samanta

Plantele obtinute din samanta nu pastreaza totdeauna caracterele culturale ale soiului, in plus fructificarea se face dupa 8-10 ani fata de 3-4 ani in cazul pomilor altoiti. De aceea se impune altoirea utilizand ca portaltoi puieti de lamai.

Semintele se scot din fruct, se curata de resturile gelatinoase, se spala si se lasa intr-o cana cu apa calduta pana a doua zi (puteti folosi semintele care au cazut in ceai dupa ce ati stors lamaia ). A doua zi se seamana in tavite sau direct in ghivece intr-un amestec de turba+perlit. Cand puietii au ajuns la 12–15 cm sunt transplantati in ghivece (pentru cei produsi in tavite, terine sau ghivece in care s-au semanat mai multe seminte). Aveti mare grija la transplantat, plantele sunt foarte sensibile la aceasta lucrare si bine ar fi sa nu distrugeti balotul din jurul radacinilor (pamantul).

Se vor transplanta intr-un amestec de o parte mranita + 2 parti pamant de frunze + o parte nisip ( perlit ). Dupa plantare se uda si se pun intr-un loc semiumbros timp de 2 saptamani. Pe parcursul a 3-4 luni se vor face fertilizari cu fertilizant special pentru citrice (2-3 tratamente) sau must de gunoi de grajd diluat de 10 ori (4-5 tratamente).

In toamna (daca semintele s-au semanat in iarna ), puietii care in zona coletului (punctul de prindere intre radacina si trunchi ) au 7-8 mm se poat altoi in oculatie (vezi articolul altoiri).

Inmultirea lamaiului prin altoi sau butasi

Altoaiele se recolteaza de la plante verificate sub aspectul sanatatii, calitatii fructelor si a productivitatii.

Transplantarea lamaiului se face primavara avand grija sa nu-i stricati balotul.

Inmultirea prin butasi se face recoltand butasi de 10–15 cm care se taie sub un mugure, se desprind toate frunzele mai putin 2 din varf care se taie pe jumatate pentru a reduce suprafata de evapotranspiratie.

Fiecare butas se trece prin solutie de inradacinat sau prin praf de carbune iar apoi se infing intr-un amestec de turba cu perlit pana aproape de frunzele din varf. Se mentine substratul umed fara a exagera cu umiditatea.

Despre ingrijirea lămâiului poţi afla detalii aici.

Abonare
Distribuie:0051

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here