Un cutremur cu magnitudinea de 8,9 pe scara Richter a avut loc în Japonia, azi dimineaţă, 11 martie, informează Mediafax.

Cutremurul a avut loc la ora 14.46, ora locală, (7.46 ora României) şi a afectat coasta de nord-est a Japoniei. Bilanţul provizoriu este de 40 morţi şi 39 de persoane dispărute, iar numărul victimelor riscă să crească.

Seismul s-a resimţit şi în capitala Tokyo, unde transporturile aeriene, feroviare şi rutiere au fost oprite. Tot aici, au fost semnalate şase incendii care s-au produs în urma cutremurului.

De asemenea, a izbucnit un incendiu la centrala nucleară Onagawa, din prefectura Miyagi, fără să se producă scurgeri radioactive. Cu toate acestea, autorităţile au declarat stare de alertă nucleară.

Autorităţile au avertizat că se pot produce tsunami în bazinul Pacificului, din cauza intensităţii cutremurului. Alerta este valabilă pentru aproape toate coastele Pacificului, cu risc ridicat pentru Japonia, Rusia, Insulele Mariane, Filipine, Insula Guam, Taiwan, Insulele Marshall, Indonezia, Papua Noua Guinee, Nauru, Micronezia şi Hawaii Tot ei atenţionează că valurile ar putea ajunge la 6-7 metri înălţime.

În urma cutremurului s-au produs numeroase replici, de diferite intensităţi, iar specialiştii afirmă că se vor resimţi replici pentru o perioadă de o lună sau chiar două.

Cutremurele sunt un fenomen obişnuit în Japonia, deoarece teritoriul ţării face parte dintr-una din ariile cu cea mai mare activitate seismică din lume. Cutremurul de astăzi este cel mai puternic din ultimii 140 de ani din Japonia.

Simona Vlad-Sabie

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here