Senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal într-un nou dosar de corupţie, fiind acuzat de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu, în urma căreia a obţinut pentru fosta sa casă de avocatură, în perioada 2006-2008, peste un milion de euro de la CET Govora, prin contracte de asistenţă juridică încheiate abuziv.

Senatorul PSD Dan Şova este urmărit penal într-un nou dosar legat de CET Govora, fiind acuzat de complicitate la abuz în serviciu, alături de directorul general al CET Govora, Mihai Bălan, acuzat de abuz în serviciu, şi de directorul economic al instituţiei, Constantin Lăpădat, acuzat şi el de abuz în serviciu.

Procurorii DNA arată că în perioada 2006-2008, Dan Şova, în calitate de reprezentant al casei de avocatură „Şova şi Asociaţii”, i-a determinat pe Mihai Bălan şi pe Constantin Lăpădat să încheie două contracte de asistenţă juridică, „în termenii impuşi de el, cu încălcarea atribuţiilor de serviciu, respectiv a prevederilor  legale în vigoare, la acea dată, cu privire la achiziţiile publice”.

CET Govora a încheiat la 1 martie 2006 şi la 19 martie 2008, cu societatea de avocatură „Şova şi Asociaţii”, două contracte de aistenţă juridică care includeau şi onorarii de succes de 667.409,20 euro, respectiv 1.822.928 lei, adică în total peste 1,1 milioane de euro, la cursul de schimb de la vremea respectivă.

„Cele două contracte distincte au fost încheiate în condiţiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistenţă juridică valabil, având acelaşi obiect, încheiat cu aceeaşi Societate Civilă de Avocaţi  „Şova şi Asociaţii””, arată DNA.

Sumele respective sunt considerate drept prejudiciu adus CET Govora, respectiv un folos necuvenit pentru casa de avocatură a lui Dan Şova.

Dan Şova mai are un dosar penal în cazul CET Govora, în care procurorii DNA au solicitat avizul Senatului pentru reţinerea şi arestarea sa preventivă. Comisia Juridică a dat deja aviz pozitiv pentru aceste cereri, iar plenul Senatului urmează să voteze asupra cererilor DNA miercurea viitoare, pe 3 decembrie, notează Gandul.info.

În acest dosar, Dan Şova este acuzat de trafic de influenţă, în urma căruia ar fi obţinut pentru sine 100.000 de euro.

În acest caz, procurorii DNA arată că în perioada octombrie 2011-iulie 2014, Şova ar fi cerut mai multe sume de bani, primind în total 100.000 de euro, de la o persoană care l-a denunţat. În schimb, Şova a intervenit pe lângă directorul centralei de energie termică Govora, pentru a asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică, de tip abonament lunar, cu o casă de avocatură, în baza căruia casa urma să primească 10.000 de euro pe lună.

Şova a pretins pentru intervenţia sa 5.000 de euro pentru fiecare lună de executare a contractului cu CET Govora, adică 50% din valoarea lunară a acestuia, arată DNA.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here