Balonarea afectează aproximativ 30% din populația Globului, an de an. De vină pentru senzația de balon în stomac pot fi alimentele, însă în spatele acestui simptom se pot afla și afecțiuni grave, scrie clicksanatate.ro.

Afecțiuni digestive

Balonarea apare frecvent în afecțiunile digestive, precum sindromul de intestin iritabil, gastrită și boli inflamatorii intestinale. Totodată, poate fi singura manifestare în hepatite cronice, în ciroza hepatică, precum și în afecțiuni ale vezicii biliare, spune medicul primar gastroenterolog Adriana Teiușanu, de la clinica Regina Maria. Sunt situații în care unele boli ale inimii și ale plămânilor se pot manifesta și prin balonare.

Alimentația

Persoanele care obișnuiesc să mănânce frecvent fructe și legume pot experimenta acest simptom. Vinovate sunt cireșele, varza, fasolea, ceapa și merele, spun medicii. Și lactatele pot cauza acest simptom, pentru că lactoza nu este descompusă corespunzător și fermentează. Atunci produce gaze şi balonare.

Totodată, iubitorii sucurilor de mere, ai băuturilor carbogazoase și ai berii se pot confrunta cu episoade de balonare. Nu în umtimul rând, balonarea poate apărea și ca reacție adversă la administrarea unor medicamente.

Sindromul premenstrual

O femeie din trei este afectată de balonare cu câteva zile înainte de menstruație. Mai poate fi însoțită de diaree sau constipație, bufeuri, migrene, dureri de spate. Și modificările hormonale asociate cu menopauza pot favoriza acumularea de gaze în intestine.

Nici gravidele nu scapă de acest simptom, din cauză că unii hormoni sunt produși în cantități mai mari decât în mod obișnuit și pot provoca tulburări ale tranzitului intestinal.

Stresul

Balonarea apare din ce în ce mai des și la persoanele care suferă din cauza stresului. În momentul în care o persoană este stresată, digestia are de suferit și apare senzația de abdomen umflat. Potrivit oamenilor de știință de la Asociația Americană de Psihologie, femeile sunt mai afectate decât bărbații de această problemă.

Exerciţiile în exces

Îți mai poți simți abdomenul umflat și din cauza sportului. Un studiu efectuat în SUA a arătat că 71% din persoanele care obişnuiesc să alerge zi de zi au probleme cu balonarea. Asta pentru că în timpul alergatului trag mai mult aer în piept, care apoi ajunge în stomac și cauzează balonare.

Când să mergem la doctor

Potrivit medicului primar gastroenterolog Adriana Teiușanu, persoanele care suferă de balonare trebuie să meargă la un consult la medicul de familie, acesta fiind în măsură să stabilească un tratament sau să recomande un consult la specialistul gastroenterolog.

Totodată, este necesar un consult medical dacă simptomele se agravează și apar și alte manifestări precum greața, vărsăturile, scăderea în greutate și modificări de scaun.

Bulina: Balonarea care persistă pe o perioadă mai lungă de timp poate semnala prezenta cancerului ovarian.

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here