În viață sunt momente când simți istoria. Se întâmplă uneori evenimente despre care știi că vor rămâne scrise în cărțile de istorie pentru că pur și simplu înseamnă mult prea mult. Este însă dureros să constați direct și brutal adevărul că istoria se scrie cu sângele nevinovaților și al eroilor fără voie. Căci sigur nici unul dintre cei care a ieșit la concertul din Colectiv din fatidica zi de 30 octombrie, nu s-a gândit vreo clipă ca se va sacrifica pentru a doua mare revoluție a României. Dar fi-va ea o revoluție cu adevărat?!

O dramă ca cea de la Colectiv cere întotdeauna vinovați, iar emoția cere răzbunare. Dar asta nu este suficient. Da, este impresionantă emoția din stradă. Da, este vibrantă solidaritatea și nevoia de a simți că faci parte dintr-o țară, dintr-o societate. Doar că fix aici este problema…

Da, i-ai alungat pe Ponta, pe Oprea și pe Piedone. Meritau! De mult! Și este extraordinar şi că, și cum ai făcut-o. Chiar prea elegant. Politicienilor trebuie să le fie frică de tine. Trebuie să știe oricând că dacă deraiază, îi vei da afară din funcțiile lor calde și pline de avantaje, chiar cu forța dacă va fi nevoie. Doar că dacă te oprești la politicieni, te minți singur. Și atunci tragedia celor de la Colectiv, drama polițistului Gigină, toate vor fi în zadar. Căci altele la fel de tragice le vor urma.

Incendiul de la Colectiv a fost picătura care a umplut paharul, dar a fost și o oglindă tăioasă pe care viața ne-a pus-o în față nouă românilor. Da, imaginea grotescă din oglindă este cea a societății românești. Oamenii nu au murit la Colectiv doar din cauza lui Ponta, a lui Oprea sau a lui Piedone. Și nici măcar doar din cauza clasei politice. Oamenii au murit la Colectiv din cauza faptului că România este o societate disfuncțională în ansamblul ei. Iar tu, tu nu trăiești într-o societate disfuncțională. Tu ești societatea disfuncțională. Și asta este adevărata problemă! Ești deci pregătit de adevărata revoluție, mult prea mult întârziată în România, aceea din mintea ta?!

Patronii de la Colectiv și Gabriel Oprea n-au făcut nimic din ceea ce nu faci și tu zilnic pe stradă. Doar că ei au făcut-o la alt nivel. Nu crezi? Gândește-te mai bine. Câte gesturi ilegale sau imorale faci zilnic, gândindu-te că sunt inofensive și oricum având întotdeauna o explicație perfectă pentru tine.

Să luăm de exemplu traficul rutier, locul în care se întâlnește întreaga societate și care este expresia perfectă a modului în care societatea românească de fapt nu funcționează. Zilnic în orele de vârf, dimineața și seara, blochezi intersecția. Știi că n-ai cum să avansezi și știi că-i vei bloca și pe cei de pe strada perpendiculară. Ba chiar există și o lege care îți interzice să blochezi intersecția sub o sancțiune chiar drastică. Și totuși nu-ți pasă. Intri în intersecția în care n-ai loc pentru că ”ai o urgență” și ”dacă nu mă bag eu, se bagă altul”. De fapt n-ai nici o urgență. Sau dacă ai nu este una reală, ci doar rezultatul unui prost management al timpului personal. Da, cei pe care i-ai blocat te vor claxona și tu îi vei privi tâmp și chiar revoltat, pentru că oricum la următoarea intersecție și ei vor face la fel. Vezi? Societate disfuncțională! În nici o intersecție nu e nici Ponta, nici Oprea, nici Piedone. Ești doar tu cu românii tăi. Cei alături de care astăzi protestezi că vrei schimbare. Uită-te bine la ei. Probabil ieri i-ai înjurat în trafic.

Lista de nereguli în trafic comise în masă este nesfârșită. Nici nu știu care este mai gravă. Că depășești coloana pe linia de tramvai? Că vorbești non-stop la telefon în timp ce conduci mașina, ceea ce apropo e științific demonstrat că e mai grav decât dacă ai fi beat la volan? Și costă doar treizeci de lei un kit handsfree, dacă l-ai pierdut pe cel cu care a venit telefonul. Sigur, de fapt tu crezi că vorbitul la telefon la volan e o chestiune privată. Nu-ți dai seama că-i pui în pericol sau măcar că-i încurci pe ceilalți. Ei, așa gândeau și patronii de la Colectiv. Nu s-au gândit nici o clipă că lipsa instalației de stingere înseamnă punerea în pericol a vieții clienților. Ci doar că e o investiție tâmpită cerută de stat ca să poată lua pompierii șpagă când nu o ai. Vezi? La fel ca tine.

Dar cu parcarea cum stai? Este că parchezi neapărat la maxim 20m de unde ai treabă în oraș, chit că este ilegal. Ori chit că blochezi pe cineva. Normal, ai o explicație perfectă: ”stau numai cinci minute” și oricum te consideri civilizat pentru că ”am lăsat numărul de telefon în geam”. Ah, și neapărat, ai aprins avariile, deci te minți că ești cât se poate de în regulă. ”Păi ce să fac, dacă aici am treabă?” te vei întreba, asta deși știi că poți face multe. Poți lua un taxi, așa cum se întâmplă în țările civilizate, poți parca unde e legal, chiar dacă asta înseamnă la 200m de mai încolo, că mersul pe jos n-a omorât pe nimeni sau poți să renunți la mașină cu totul. Orice în afară de a-ți face tu ție o societate disfuncțională. Pentru că singura diferență între tine și Gabi Oprea este că el putea să-și comande coloană oficială și tu nu. Căci dacă ai putea, ai face-o. Ai toate explicațiile pregătite.

Nu te mai întreb de câte ori te-ai strecurat pe după câte o ambulanță care a făcut pârtie în trafic, ca să-i depășești pe doi trei de dinaintea ta. Ori de câte ori depășești pe dreapta. Ori de câte ori încalci semnificația benzilor rutiere. Nici nu-ți mai dai seama. Faci stânga de pe banda de dreapta și invers cu o nonșalanță totală. Și cu siguranță n-ai nici o problemă să parchezi pe locurile pentru pesoanele cu dizabilități, pentru că ”e loc de premiant” și oricum ”de unde să aibă handicapații bani de mașini”, nu?!

Ah, nu ai mașină. Ok, atunci precis ai ”motor”. O motocicletă din aia luată special cu tobă de peste 100 decibeli, pentru că așa-ți place ție, să te auzi și să știe toată lumea ce motor ai tu. Nu ți-a zis nici Ponta, nici Oprea, nici Piedone să o turezi prin oraș, mai ales la 2 noaptea, ca să-i deranjezi pe toți și să trezești jumătate de cartier. Așa vrei tu, ”că e libertate”.

Nu ai nici motor? Atunci mergi cu metroul și în fiecare zi, la fiecare stație îți este imposibil să pricepi că întâi se coboară și pe urmă se urcă. Și că nimeni nu trebuie să stea în mijlocul ușii. Sau dacă nu mergi cu metroul, mergi cu autobuzul unde istoria se repetă. La metrou nu ai cum, dar în autobuz seara după opt și în week-end nu mai taxezi bilet ”că doar nu sunt controlori la ora asta”.

Ori poate ești pieton și atunci crezi că ai toate drepturile din lume. Nu doar că traversezi pe unde te taie capul ”că doar n-o să dea peste mine”. Dar de exemplu te poți opri oriunde în mijlocul trotuarului pentru că te-ai întâlnit cu cineva. Nu contează că e fix în singurul punct de îngustare al unei căi de acces. Tu acolo ai treabă. Ignori cu desăvârșire că în jurul tău sunt alte zeci sau sute de oameni care folosesc același trotuar. ”Să mă ocolească!” îți spui. Și din nou, vezi?! Societate disfuncțională! Din cauza ta! Nu ”a lor”.

Pentru că într-o societate civilizată fiecare este ATENT ÎN PRIMUL RÂND LA CEILALȚIsă nu-i încurce. Știi care este rezultatul? Că TOȚI AU GRIJĂ SĂ NU TE ÎNCURCE PE TINE! În loc ca de tine să ai grijă doar tu, de tine au grijă toți. Asta înseamnă civilizație și societate funcțională! Ești capabil să faci această revoluție cu tine?

Dar asta nu e tot. Da, ai ieșit în stradă acum. Admirabil și sublim. Doar că acum e ceasul al cincisprezecelea, când deja treizeci de oameni au murit. Trebuia să fii ieșit demult și de multe ori. Trebuie să fii în stradă ori de câte ori ceva nu merge bine. Pentru că țara este treaba ta ZILNICĂ. La fel ca și familia, și țara tot a ta este, două zeci și patru de ore pe zi. Nu te ocupi, se duce de râpă. Și exact asta s-a întâmplat. Nu ”ei au făcut” ci ”ei au făcut pentru că tu i-ai lăsat”. Și i-ai lăsat pentru că și ei te-au lăsat pe tine într-o dulce complicitate.

A trebuit să moară un polițist ca să afli că rutierii din București nu mai sunt demult pe străzi pentru că sunt ocupați cu coloanele oficiale. Dar tu chiar n-ai remarcat că de aproape un an Poliția Rutieră nu mai apare în București decât atunci când trebuie să treacă o coloană oficială? Și că atunci apar pe principiul ”intersecția și polițistul”? Iar imediat după ce trece coloana oficială, toți dispar. Știi de ce n-ai remarcat? Pentru că ți-a convenit. Da, te-a deranjat că Oprea avea coloană oficială la restaurant, dar nu, nu vrei Poliția Rutieră pe stradă, pentru că nu vrei să te amendeze cu 1600 de lei că vorbești la telefon în timp ce conduci. Și nu vrei să-ți ia carnetul când ”furi” un roșu sau când nu le dai prioritate pietonilor. Complicitatea perfectă…

Apoi mai ții minte când plecai la munte și la mare în zilele de vot ”pentru că n-ai pe cine să alegi”. De ce nu erai în stradă atunci, tocmai pentru că n-aveai pe cine să alegi? Dizolvarea Parlamentului trebuia cerută în stradă A DOUA ZI după ce ai aflat că printr-o lege strâmbă s-a ajuns la 600 de parlamentari. Sau trebuia să stai în stradă până când se adopta legea votului prin corespondență. Ori ai uitat ce ai pățit chiar tu fix acum un an?!

Nu mai vorbesc de momentul în care ai aflat că o autostradă nouă se dărâmă. Trebuia să dărâmi și tu CNADNR-ul a doua zi. Și n-ai făcut-o. Doar te-ai întrebat revoltat pe Facebook ”cum e posibil”. Numai că share și like nu sunt suficiente pentru democrație și pentru o țară funcțională.

Acum doi ani, pe 19 noiembrie, în ziua inaugurării A1 Sibiu – Orăștie (fără celebrul Lot 3 atunci) organizam un protest pentru a cere construcția autostrăzii Sibiu – Pitești. Știi ce ar însemna o autostradă completă de la Nădlac la Constanța? Nu că ai ajunge mai rapid și mai sigur în vest, ci ar însemna dublarea salariului tău în câțiva ani! Și nu din mărinimia guvernului, ci dintr-o creștere sănătoasă dată de dezvoltarea economică antrenată de o asemenea coloană vertebrală a rețelei de autostrăzi. Protestul însemna să vii cu mașina la Sibiu, să pui un afiș în geam cu ”Vrem Autostrada A1 Sibiu – Pitești” și să dăm o tură pe autostrada nouă, în văzul presei și al politicienilor prezenți la tşiatul de panglică. Afișul ți-l dădeam noi. Tu plăteai doar benzina ta. Știi câte mașini am participat la protest? CINCI! Știi câte mașini de poliție – de la Poliția Sibiu, domnu’ Iohannis! –  au avut grijă să nu apărem în fața ochilor sensibili ai lui Ponta, Șova și… Iohannis? OPT! Mai știi ceva de autostrada Sibiu – Pitești?! Că de salariul tău știi singur că nu s-a dublat.

Și lucrurile merg mai departe. Te plângi, tot pe Facebook, că te-a înconjurat subcultura și pentru asta dai vina pe Dan Diaconescu, pe Capatos, pe Măruță. Ori pe pe Gherghe. Numai că nu ei promovează subcultura. Tu o promovezi, pentru că te uiți! Ei doar câștigă bani din apetitul tău pentru grobian și grotesc. Dacă tu nu te-ai mai uita, ei ar dispărea de pe sticlă, pentru respectivele emisiuni ar deveni nerentabile. Crezi că se schimbă cu ceva realitatea dacă la sondaje spui că te uiți doar la Discovery, chit că tu nu-l mai ai de doi ani în grila de posturi de pe cablu? Crezi că nu există ratinguri și profile de audiență care arată că șocant de multă lume educată se uită zilnic la Cruduța?!

Sigur, vei spune că și în occident există cancan. Da, dar nu există NUMAI cancan precum în România. Televiziunile au emisiuni de umor fin, cum România nu are, pentru că tu nu te uiți la ele. Te-ai afundat atât de mult în subcultură încât nu mai înțelegi glumele subtile. Și atunci te rogi de CNA să interzică niște emisiuni la care tu nu te poți abține să te uiți? Ești direct responsabil de subcultura care împresoară România, oricât de frumos ar fi protestul tău din stradă.

Ți-ai omorât singur valorile. Te uiți admirativ la împiedicații de la Steluța și la leșinații de la Dinamo, care nu-s în stare să câștige o partidă de fotbal serioasă și care nu e blat, nici dacă o joacă singuri. În schimb ignori cu desăvârșire sportivi adevărați, tot români de-ai tăi, care-ți fac cinste în lume. Trebuie să-ți spună englezii că ai echipă de rugby performantă, de exemplu. O echipă care se chinuie cu un buget jalnic, pentru că tu nu te uiți la rugby-ul românesc și atunci ei nu au sponsori, deci nu au bani. Dar fac performanță adevărată.

Apoi astăzi ai și tu un vârf în tenisul mondial: pe Simona Halep. Și când are o zi mai proastă sau poate o perioadă mai proastă, în loc să fii alături de ea la greu, la cât de mult ți-a făcut ea cinste, tu o critici. Și ai păreri radicale. Îi dai tu ei sfaturi superioare, deși tu n-ai putea să ajungi la performanța ei de până acum nici în zece vieți, nici dacă ți-ai propune. Știi, la banii pe care-i are ea acum, de mâine poate să nu mai fie româncă. Poate să devină brusc elvețiancă. Și atunci tot tu te vei întreba pe Facebook cum de a fost posibil așa ceva.

Țipai zilele acestea că „unde-s medicii?”. Păi sunt în Anglia, în Franța, în Germania și pe unde i-ai mai alungat tu când îi numeai șpăgari. Cei mai mulți dintre cei buni au plecat. Au mai rămas doar ultimii mohicani buni, atașați cumva de România și cei slabi, care încurcă diagnostice. Da, știu asta din cruntă experiență personală. Dar ce vroiai să facă cei care au plecat, după 25 de ani de școală? Să lucreze pe 1000-2000 de lei, în timp ce tu țipi să se ducă DNA-ul să-i ia? Nu mai bine muncesc ei pe 2-3-4.000 EUR pe lună fără stres?! CITEȘTE PE BLOG CONTINUAREA ARTICOLULUI.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here