Romania se situeaza pe primul loc in lume din perspectiva numarului de site-uri infectate care sustin atacul Epic Turla in acest moment, anunta Kaspersky.

Turla, Snake  sau Uroburos reprezinta una dintre cele mai sofisticate campanii de spionaj cibernetic active in prezent. In martie 2014, atunci cand au fost publicate primele analize, era inca neclar cum anume erau infectate tintele. Cele mai recente investigatii ale Kaspersky Lab asupra noii operatiuni denumite Epic sau Epiccosplay, au scos la iveala faptul ca acest ultim proiect reprezinta o parte esentiala a mecanismului de infectare a victimelor.

Tehnicile de operare ale celor doua grupari (Epic si Turla), indica faptul ca intre ele exista o relatie de cooperare sau chiar ca sunt una si aceeasi grupare.

Proiectul “Epic” a fost utilizat in atacuri cibernetice incepand cu 2012, si culminand in perioada ianuarie-februarie 2014. Cel mai recent atac a fost detectat asupra unuia dintre utilizatorii Kaspersky Lab pe 5 august 2014.

Victimele proiectului “Epic” apartin urmatoarelor categorii: organizatii guvernamentale (Ministere al Afacerilor Interne, Ministere al Economiei si Comertului, Ministere ale Afacerilor Externe, servicii de informatii si securitate), ambasade, armata, organizatii din domeniul cercetarii si al educatiei, companii farmaceutice.

O mare parte din victime sunt localizate in Orientul Mijlociu si in Europa. Cu toate acestea, numeroase alte victime provin din alte regiuni, cum ar fi Statele Unite sau Rusia. In total, expertii Kaspersky Lab au identificat cateva sute de adrese IP afectate la nivel global, distribuite in peste 45 de tari.

Pe primul loc la numar de victime se situeaza Franta, Romania aflandu-se pe locul sapte, cu 15 adrese IP afectate. Printre cele 15 victime identificate pe teritoriul  Romaniei, se numara doua ministere, doua alte instituţii guvernamentale, companii private, precum si utilizatori de internet rezidential sau mobil.

Romania este, de asemenea, tara cu cele mai multe site-uri infectate (sase) care sustin atacul Epic Turla in acest moment, aflandu-se astfel pe primul loc in lume din perspectiva apetitului atacatorilor pentru noi victime. Sunt vizate tinte care prezinta interes pentru atacatori, cum ar fi utilizatorii care acceseaza internetul de la adrese IP guvernamentale.

Vectorii de atac.  Analistii Kaspersky Lab au descoperit ca atacatorii Epic Turla folosesc in atacurile de tip watering hole atat exploit-uri de tip zero-day, cat si strategii de social engineering pentru a infecta tintele.

In trecut, acestia au folosit cel putin doua tipuri de exploit-uri zero-day: unul pentru Windows XP si 2003 (CVE-2013-5065), exploit care permitea atacatorilor Epic sa obtina drepturi de administrator asupra sistemului si sa functioneze fara nicio restrictie; si un al doilea exploit in Adobe Reader (CVE-2013-3346) inclus in atasamentele trimise victimelor.

In momentul in care un utilizator deschide un astfel de document PDF pe un sistem vulnerabil, el este automat infectat, atacatorii preluand imediat controlul asupra sistemului.

Atacatorii utilizeaza atat tehnici de spear phishing cat si watering hole pentru a infecta tintele. Atacurile detectate in aceasta campanie de spionaj cibernetic se diferentiaza in functie de vectorul de infectie folosit initial:

Mai multe aflati de aici.

Abonare
Distribuie:17000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here