Așa cum au făcut și duminica trecută, reporterii Onlinereport.ro sunt astăzi alături de manifestanți pentru a vă transmite pas cu pas desfășurarea celui mai mare miting pro-Roșia Montană și anti-exploatarea gazelor de șist, care a avut loc până acum în Capitală.

Ora 16.00: Începe să se strângă lumea în Piața Universității, la Fântână. Sunt aproximativ 20 de persoane. DOAR 2 televiziuni sunt prezente pentru a relata evenimentul: Digi24 și Realitatea TV.

Ora 16.30: La Fântână s-au strâns aproximativ 30 de persoane. Printre cei care au venit la miting se află și Nicușor Dan.  Persoanele care au venit în Piața Universității spun că cele două bătălii de până acum, contra exploatării gazelor de șist și a exploatării aurului, cu cianuri, de la Roșia Montană, au devenit o cauză comună.  

În câteva minute: interviuri detaliate cu participanții la miting și cu Nicușor Dan.

Andrei Marin, 20 de ani, student: Nu vom renunța la proteste până nu cade Guvernul. Nu mai credem în minciunile lor. Să oprească acum exploatările RMGC și Chevron!

Ora 16.45: Protestatarii de la Fântână s-au mutat la Statui unde îi aștepta un grup de aproximativ 200 de oameni. În total numărul de persoane care s-au strâns până la această oră a ajuns la 300.

Ora 16,52: Crește numărul de pancarte: două persoane cu măști de medici pe fețe poartă un afiș mare pe care scrie: Sistemul este infectat, Ponta, Barbu, Șova, soluție începem dezinfectarea”. Alte pancarte: “Jandarmii nu servesc criminalii”, “Nici Ponta, nici Antonescu, nici Băsescu, doar România și Roșia Montană”. Sloganul cel mai interesant: “FIIND BĂIEȚI, LACURI DE CIANURĂ CUTREIERAM”. 

Ce spun manifestanții:

Ivașcu Ivan, 30 ani a venit cu un grup de 7 prieteni de la Cluj : Am venit de la Cluj, pentru că ce facem acolo nu are ecou. Întrebare Onlinereport.ro: credeți câ se va schimba ceva? Răspuns: 14 ani de rezistență arată că se poate. Continuăm împreună și rezistăm

Una dintre persoanele care poartă pancartă cu o mască de doctor pe față, Mihaela Mihalache, 24 ani spune:  “Vin la protest de când a început. Dacă România nu poate fu curățată de infecți, măcar să nu fie distrusă de cianuri”

Ora 17.00: Numărul manifestanților crește. Se scandează: “Uniți, luptăm, luptăm și câștigăm”

Ora 17.15: Unul dintre conducatorii manifestației, Alexandru Alexe, scandează la statuie, înconjurat de lume: “Nu trebuie să ne pierdem încrederea și dorința, chiar dacă mass-media încearcă să ne oprească”, “Protestele au fost de la inceput nonviolente si asa vor continua”, “Ce s-a întâmplat cu acea mașină devastată nu a fost vina noastră, nu am fost noi”.

Ora 17.30: În Piața Universității se află 2.000 de oameni. Se scandează într0un singur glas: “Demisia!”

Reporterii onlinereport i-au luat un scurt interviu lui Nicușor Dan, care participă la protest. Iată cele mai interesante lucruri pe care le-a spus:

“Proiectul nu reușește să respecte legile din România de 15 ani. Vorbim de lucrurile cele mai importante: nu se poate săpa într-un loc care e monument istoric de natură arheologică, nu se poate schimba direcția unui curs de apă, pentru că ar încălca o Directivă Europeană. Nu se pot muta monumente ale naturii,  nu poate crea un lac în locul acela, deoarece solul e permeabil”.

“Până acum nu au putut să obțină acordul de mediu, iar proiectul de lege spune în esență că ei nu trebuie să respecte legile”.

“E adevărat că nu am reușit încă să schimbăm prin proteste decizia PSD-ului și a parlamentarilor. E foarte posibil ca legea să treacă în momentul votului. Totuși mișcările de protest au fost utile – au adus pe agenda publică o problemă pe are televiziunea nu a transmis-o”.

“Evident, televiziunile sunt părtinitoare, Asistăm la dispariția presei scrise, aceasta fiind înlocuită de televiziune. Dintre toate posturile, 90% sunt de divertisment și doar 10% de știri. Tocmai prin volumul protestelor informația a răzbătut. Ele au fost obligate să preia mesajul. Acesta e principalul succes al campaniei”.

“E foarte importantă comuncarea online. Protestele sâcâie puterea și ar fi fericiți să înceteze. Lucrul ăsta ne dă puterea de a continua”. 

“Jandarmii au avut la început o atitudine prietenoasă. Au schimbat strategia profitând de incidentul cu geamul mașinii lui Daniel Barbu. Provoacă incidente ca să ne pună eticheta de anarhiști, pentru a împiedica oamenii care nu agrează violențele, să participe la manifestări”

Ora 17.40: Alexandru Alexe, conducătorul manifestării, vorbește la portavoce: “Pe 30 octombrie 1971 barajul lacului de la Certej s-a rupt, iar in spatele barajului era un lac cu cianură. Barajul s-a rupt și a curmat viața a 89 de oameni. Un incident mic comparativ cu ce se poate întâmpla la Roșia Montană”. 

Ora 17.50: manifestanții se pun în mișcare spre bulevardul Magheru pentru a ajunge în Piața Victoriei. Jandarmii le cer insistent oamenilor să meargă pe trotuar dar aceștia au coborât de pe trotuar, pe stradă. Se scandează “Libertate”!

Ora 18.00. MANIFESTANTII AU FOST BLOCAȚI LA STATUI. MAI MULTE COLOANE DE JANDARMI ÎI ÎIMPIEDICĂ SĂ INTRE PE BULEVARDUL MAGHERU. SE SCANDEAZĂ: “ROMÂNIA, STAT POLIȚIENESC” ȘI “JANDARMERIA, STAT POLIȚIENESC”. Aproximativ 100 de jandarmi țin pe loc mulțimea de manifestanți.

Ora 18.10: Un grup de manifestanți a luat-o prin pasaj și a s-a strâns în fața Teatrului Național. Jandarmii împiedică în continuare manifestanții să coboare pe carosabil. Scopul este clar: încearcă să rupă în două grupul de manifestanți.

Ora 18.15: Jandarmii au făcut o baricadă pe care manifestanții au spart-o și au pornit în marș pe bulevardul Magheru spre Piața Romană. Jandarmii încearcă să țină manifestanții pe o singură bandă. 

Ora 18.15; Manifestanții au reușit să-i păcălească pe jandarmi: un grup a trecut prin Pasajul Universității, iar altul a luat-o prin spatele Arhitecturii. Ambele grupuri s-au reunit în fața Hotelului Intercontinental ȘI AU BLOCAT TOTAL BULEVARDUL MAGHERU

Ora 18.20: În fața Librăriei Cărturești, jandarmii s-au strâns pe mai multe coloane pentru a obliga oamenii să urce pe trotuar. Au reușit să urce coloana de manifestanți pe troutuar, dar câțiva zeci de metru mai încolo, oamenii au coborât din nou în stradă.

Ora 18.25. Coloana de manifestanți a ajuns la Piața Romană și se îndreaptă spre Piața Victoriei

Ora 18.35. Manifestanții au ajuns în Piața Victoriei. Se scandează: “Roșia, Roșia, vine Revoluția” și “Demisia”! Aproximativ 9 – 10.000 de oameni au ocupat Piața Victoriei. Jandarmii i-au înconjurat și i-au împins spre mijlocul Pieței, ca să rămână o bandă pentru mașini în fața Guvernului și una în partea celalaltă a pieței, dinspre Kisseleff.

Ora 18.49: Reporterii Onlinereport.ro au găsit o călugăriță printre manifestanți și i-au luat un mic interviu. Numele ei înainte de călugărie era Ana, pe cel de acum nu a vrut să ni-l spună. Iată ce ne-a zis: “Am venit pentru a apăra viața și adevărul, pentru că cei care ne conduc, vor să ne distrugă, să ne vândă. Aici sufletul omului se face frumos, pentru că luptă pentru ce e bine. Suntem oameni și trebuie să luptăm pentru demnitatea umană. Cine se poartă ca o molie, e molie, nu om”.

Ora 19.00: Oamenii au întins steaguri pe jos, în fața cordonul de jandarmi care apără Guvernul și pe steaguri au pus candele aprinse. Mai înainte s-a scandat: “Toate partidele fură prin rotație”

Un protestatar, Ionuț Piturescu, a venit cu soția și cei doi copii mici în cărucioare. El spune: “mă bucur că lumea are încă suflu și nu a renunțat  Bine că totul a rămas la un nivel pașnic. De aceea ne permitem să venim cu copii atît de mici la protest”.

Ora 19.20: Participanții la miting au pornit pe Calea Victoriei, spre Universitate. Se scandează: “S-a dat șpagă barosană pentru Roșia Montană”, “Nu cedăm, nu capitulăm”, “Refuz, rezist, gazelor de șist”. Pe o pancartă scrie: “CU CREDINȚA CÂT UN BOB DE MUȘTAR, ȚINEM MUNȚII PE LOC”.

Discuție între organizatori: “azi am stat 5 ore la coadă la Moaștele Sfântului Dumitru și am convins oamenii să vină la protest. Le-am spus că le vor fi dărâmate biserici și e cazul să se alăture mitingului”. Această informație e confirmată și de colegul nostru, Alexandru Mihai, care a văzut foarte multe flyere cu mitingul Pro-Roșia Montană, atunci când a stat o noapte întreagă la coada pentru Moaștele Sfântului Dumitru. Așa s-ar explica și prezența la miting a calugăriței intervievate mai devreme.

Ora 19.45: Manifestanții s-au oprit în fața Hotelului București și huiduie. Unii manifestanți și-au continuat marșul, iar jandarmii au profitat și au format un cordon între cele două grupuri, ca să rupă coloana de manifestanți. Sub presiunea celor care veneau din spate, s-a produs o îmbrânceală, iar unei femei i s-a făcut rău, a leșinat a fost scoasă din mulțime. În acel moment, jandarmii au desfăcut cordonul și au eliberat mulțimea care și-a continuat drumul.

Ora 19.50. Coloana de demonstranți a ajuns în Piața Revoluției. Ajunși în fața sediului B1TV, manifestanții strigă: “Jos Băsescu, Ponta și Antonescu”

Ora 20.00: Manifestanții au ajuns în fața televiziunii Nașul TV. S-au oprit și aplaudă

Ora 20.18: Manifestanții s-au oprit în Piața Națiunilor Unite, ca să se regrupeze și pornesc spre Piața Unirii. Informație de la reporterul Onlinereport.ro din Piața Universității: jandarmii s-au masat în număr mare acolo, în mai multe dispozitive de luptă și îi așteaptă pe manifestanți

Ora 20.31: Manifestanții s-au oprit la Unirii ȘI NU MAI MERG LA UNIVERSITATE, UNDE ȘTIU CĂ ÎI AȘTEAPTĂ JANDARMII ÎN DISPOZITIV DE LUPTĂ! Protestatarii au ocupat Piața Unirii, la colțul cu Magazinul Unirea și McDonald’s și rămân acolo!

Alexandru Alexe, organizator miting: ”La Universitate ne așteaptă jandarmii, iar la propunerea unor protestatari blocăm intersectia de la Piata Unirii”. Mai mulți oameni s-au așezat pe carosabil.

Ora 21.30: Oamenii încep să plece, mitingul ia sfârșit.

Reporterii onlinereport se retrag

 

Reporteri speciali: Ilinca Ioghen și Mădălina Mihăilescu

Distribuie:270120

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here