Mai multe mii de simpatizanti si adversari ai miscarii populiste germane PEGIDA, in prima linie a nemultumirii fata de afluxul de refugiati din tara, s-au infruntat luni seara la Dresda cu ocazia primei aniversari a acestei formatiuni, transmite AFP.

Potrivit mass-media locale si unei universitati din oras, specializata in sondaje, aproape 20.000 de persoane s-au adunat intr-o piata din centrul Dresdei la apelul Patriotilor Europeni impotriva Islamizarii Occidentului (PEGIDA in germana), infiintata pe 20 octombrie 2014 in acelasi loc.

 Numarul participantilor a reprezentat dublul prezentei la mitingurile din ultimele doua saptamani, insa departe de recordul inregistrat de PEGIDA la 12 ianuarie, cu 25.000 de persoane prezente. Organizatorii se asteptau la 50.000 de protestatari.

In acelasi timp, circa 13.000 de contramanifestanti au participat la diferite marsuri in oras pentru a denunta aceasta miscare populista, potrivit estimarilor universitatii, noteaza aktual24.ro.

„Rezistenta! Rezistenta!”, au scandat simpatizantii PEGIDA sau „Noi suntem poporul!”, folosind celebrul slogan al manifestatiilor contra dictaturii comuniste din fostul RDG, de la sfarsitul anului 1989.

„Merkel, afara!”, se putea citi pe o pancarta. Cancelarul german a devenit tinta predilecta a simpatizantilor PEGIDA din cauza politicii sale de deschidere in fata a sute de mii de migranti in ultimele luni, pe care miscarea populista o considera o amenintare pentru Germania.

Tara asteapta in 2015 pana la un milion de solicitanti de azil, un record.

Liderul PEGIDA, Lutz Bachmann, a afirmat luni seara in fata multimii ca Angela Merkel este un „dictator” si a cerut ca Dresda — bastion istoric al PEGIDA — sa devina „centrul rezistentei” la politica guvernului german.

Contramanifestantii s-au indreptat spre mitingul PEGIDA, in mijlocul unei importante desfasurari a fortelor de ordine pentru a evita ciocnirile violente intre cele doua tabere.

O scurta altercatie a avut loc in primele ore ale serii cand simpatizanti si adversari ai PEGIDA au aruncat cu artificii unii impotriva celorlalti, inainte ca politia sa disperseze multimea, potrivit unui corespondent al agentiei France Presse.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here