Guvernul a decis, in sedinta de miercuri, ca de la 1 martie, cei care nu primesc bon fiscal in restaurante sau magazine, desi l-au solicitat, vor primi produsele respective fara a mai plati contravaloarea lor.

„Avand in vedere legislatia privind obligativitatea eliberarii bonului fiscal, Guvernul a decis ca in situatiile in care agentii economici care au aceasta obligativitate nu elibereaza bon fiscal, desi acesta este solicitat de clienti, cumparatorii vor avea dreptul sa beneficieze de respectivele bunuri si servicii fara sa le plateasca”, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Prevederea se va aplica incepand cu 1 martie 2015.

De asemenea, agentii economici vor avea obligativitatea sa afiseze in locuri vizibile informatii privind acest drept al clientilor.

Guvernul a aprobat Loteria bonurilor fiscale

Guvernul a aprobat miercuri, la propunerea Ministerului Finantelor Publice, Ordonanta pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, masura care are scopul de a contribui la combaterea evaziunii fiscale prin cointeresarea, implicarea si responsabilizarea cetatenilor in fiscalizarea veniturilor realizate de comercianti din vanzarea bunurilor si prestarea serviciilor direct catre populatie.

Potrivit Ordonantei, Loteria bonurilor fiscale se organizeaza lunar si ocazional si va functiona dupa urmatorul mecanism:
– Persoanele fizice solicita si pastreaza bonurile fiscale emise de comercianti;

– Lunar sau de fiecare data cand se organizeaza Loteria, se vor extrage doua numere:

a) un numar din intervalul 1-999, reprezentand valoarea bonului fiscal fara subdiviziunile leului, inclusiv TVA; Numarul reprezentand valoarea totala a bonului fiscal rezulta in urma extragerii succesive a trei serii de cifre cuprinse intre 0 si 9.

b) un numar reprezentand ziua emiterii bonului fiscal aferenta lunii sau intervalului calendaristic (dupa caz) pentru care se organizeaza Loteria bonurilor fiscale.

Pentru a fi considerate castigatoare, bonurile fiscale trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii: sa corespunda celor doua criterii mentionate, sa fie emise de un aparat de marcat electronic fiscal care functioneaza in conformitate cu prevederile legale, toate informatiile obligatorii mentionate pe bonuri sa fie lizibile si sa fie emise unei persoane fizice (adica sa nu aiba mentionat niciun cod de inregistrare fiscala a cumparatorului).

Pentru a revendica premiul, persoanele fizice care detin bonuri fiscale ce indeplinesc aceste conditii trebuie sa mearga la orice unitate teritoriala a ANAF sa depuna bonurile in maximum 30 de zile de la data extragerii.

Valoarea premiului se stabileste impartind fondul de premiere destinat fiecarei extrageri la numarul de castigatori.

Cand vor fi organizate primele extrageri

Extragerile vor fi organizate de catre Compania Nationala Loteria Romana S.A si vor fi publice. Rezultatele extragerilor lunare si ocazionale (extragerile ocazionale sunt organizate cu ocazia sarbatorilor de Paste si de Craciun) vor fi disponibile online, pe web site-ul Ministerului Finantelor Publice si pe cel al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, pentru un interval de cel putin 30 de zile.

Prima extragere a Loteriei bonurilor fiscale va fi una „ocazionala” si se va desfasura a doua zi de Paste, pe data de 13 aprilie 2015, cu un fond de premiere de 1 milion de lei, iar prima extragere lunara pentru anul in curs, este prevazuta pentru luna iulie 2015.

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here