Cu trecerea anilor campania electorala s-a modernizat si ea, iar retelele de socializare au devenit unelta folosita de candidati pentru promovarea mesajului, utilizatorii isi exprima parerile intr-un mod mai mult sau mai putin violent. Facebook, cea mai populara retea de socializare cu 1,3 miliarde de useri la nivel global, are 7.2 de milioane de utilizatori inregistrati in Romania. Iar 57.3% dintre acestia au varste intre 18 si 34 de ani!

 

Cu toate astea, numai 51% dintre persoanele cu varste intre 18 si 34 de ani au fost la vot in primul tur al alegerilor prezidentiale!

Majoritatea celor care acceseaza Facebook-ul o fac si cu ajutorul telefonului mobil. Smartphone-urile sunt gadgetul la care majoritatea romanilor nu ar renunta, devenind o parte importanta din viata de zi cu zi. 27% din romani au smartphone iar jumatate dintre acestia folosesc internetul. Rezulta un procent mai mare decat au obtinut toti candidatii la presedentie exceptandu-i pe cei doi care vor participa la turul 2! Si atunci, de ce nu s-ar incuraja usurarea votarii cu ajutorul unei aplicatii oficiale?

Ideea votului electronic nu este una noua in Romania. Au existat pana acum 4 tentative de a implementa o metoda alternativa de vot, toate esuate. In strainatate, Comisia Europeana a lansat inca din anul 2000 CyberVote, metoda de vot online testata cu succes in Germania sau Franta. Estonia este insa singura tara europeana ca a extins la nivel national posibilitatea ca alegatorii sa voteze online.

Potrivit specialistilor, un astfel de sistem ar duce la o prezenta mai mare la scrutinele electorale, un fiasco precum cel din primul tur cand romanii plecati peste hotare au stat ore intregi la cozi si o parte neputand sa voteze fiind imposibil. Un sondaj efectuat de Gandul a aratat ca 92% ar fi in favoarea votului electronic.

Problema unui astfel de sistem este data de teama unei fraude electorale. Acuzatii in acest sens sunt facute la fiecare alegeri fara a exista mai multe metode de vot. Insa cu folosirea tehnologiei posibilitatea votului multiplu ar fi inexistenta astfel ca un asemenea sistem ar avea sanse sa aiba succes.

Teoretic, crearea unei aplicatii oficiale pe care sa te poti inregistra si sa acorzi un vot unic cu ajutorul codului numeric personal nu este dificila. Ceea ce este dificil este ca acest lucru sa fie aprobat.

Si sa mareasca procentul celor intre 18 si 34 de ani care merg la vot cu mult peste 51% cat a fost la primul tur prezidential.

 

Sursa aici!

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here