Ajunsă la cel mai scăzut nivel al popularității sale de la începutul celui de-al doilea mandat al său, Angela Merkel se vede atacată chiar din propria sa tabără.

Deschiderea porților pentru valul de imigranți, pe care l-a încurajat, a costat-o scump pe cancelara de la Berlin. Spre deosebire de trecut, însă, când a fost criticată mai ales de partenerii săi de guvernare, CSU, situați mai la dreapta, de data aceasta Merkel a fost atacată chiar de către colegii de la CDU.

Conform evz.ro, la sfârșitul săptămânii trecute, Erika Steinbach, purtătoarea de cuvânt a grupului parlamentar CDU-CSU pentru drepturile omului, a declarat:

„Viața nu a devenit mai ușoară în urma acțiunilor cancelarei.”

Într-un document intern al CDU, citat de Handelsblatt, mai mulți deputați au arătat că refuzul lui Merkel de a restrâne numărul de refugiați reprezintă un pericol.

„Invitația adresată tuturor refugiaților din lume de a veni în Germania poate supraîncărca țara și societatea noastră. De facto, există niște limite ale capacității de primire.”

Chiar și președintele Joachim Gauck, garantul moral al sistemului politic german, a declarat duminică că Germania nu poate primi pe toată lumea:

„Capacitățile noastre de primire sunt limitate, chiar dacă avem inimi mari.”

Mai la dreapta, Horst Seehofer, șeful CSU, partener al CDU, l-a primit săptămâna trecută pe premierul ungar Viktor Orban, pe care Merkel nu se ferea să-l criticce din cauza felului în care îi tratează pe imigranți.

Presa germană se întreabă asupra consecințelor pe termen mediu pentru Angela Merkel, care până acum a rezistat la toate furtunile vreme de un deceniu.

Săptămânalul Die Zeit ridică ipoteza unui final de carieră pentru cancelară:

„Oare Angela Merkel, aflată la zenit, și-a provocat singură propria cădere, pierderea puterii?”

De altfel, discursul lui Merkel pare să fi suferit ajustări serioase. Ea declara luni, pentru Bild:

„Nu Germania liberală trebuie să se schimbe, ci anumiți imigranți. Avem nevoie de un fel de contract de integrare, ca în Canada, de exemplu, căci cel care are drepturi are și îndatoriri.”

Merkel a evocat posibilitatea „de a reduce ajutoarele, dacă datoriile nu sunt respectate”.

Iar deputatul Gunther Krings, pentru Rheinische Post, prezice că tonul discursului se va înăspri și mai mult:

„Semnalului de milă i se adaugă și cel că nu-i putem primi pe toți refugiații care ajung în Europa, și Angela Merkel știe asta foarte bine. În săptămânile care vor urma, cele două semnale vor fi date simultan.”

 

 

Articol redactat de Vlad Alexandru

loading…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here