Cand terminam liceul incepem sa ne gandim ce vrem sa facem cu viata noastra: studiem? lucram? calatorim? Multi tineri gasesc in aceasta intrebare  prima mare decizie din viata lor, care le genereaza multa anxietate care poate duce la angoasa sau, pe de alta parte, la o mare motivatie.

Desi este o regandire atat de generala la tineri, fiecare caz particular trebuie individualizat, intrucat in ​​spatele fiecarui individ anume se afla o familie, un context specific de existenta, o societate.

De ce este important sa studiezi?

La aceasta intrebare se poate raspunde in mai multe moduri. Studiul este o arma foarte valoroasa in viata unei persoane. Datorita studiului, putem incorpora in mod constant noi cunostinte care ne permit sa ne dezvoltam gandurile, abilitatile si abilitatile.

Pentru fiecare persoana, studiul are sens si importanta diferita in viata sa. Unii cred ca studiem pentru a avea succes in viata, altii cred ca este necesar sa studiem pentru ca daca nu studiem nu vom lua note bune si nu vom avea un viitor stralucit, altii invata pentru a satisface nevoile parintilor si lasa deoparte adevarata importanta a educatiei.dobandirea cunostintelor.

„Invat pentru a fi cineva in viata” , aceasta este probabil o fraza pe care o auzim adesea cand ne intrebam de ce studiez, dar aceasta fraza este departe de a fi un raspuns adevarat, de fapt, este un raspuns total gresit. Posibil oamenii care raspund ca studiaza sa fie „cineva” in viata sa nu reflecte asupra sensului pe care il ascunde aceasta expresie; poate ca sunt sub presiune sociala sau au un fel de problema de stima de sine care ii impiedica sa se identifice ca „cineva”.

Suntem „cineva” din momentul in care ne nastem , din momentul in care apare prima noastra inhalare, primul nostru plans. sosirea noastra in aceasta lume plina de surprize. Din acel moment am inceput sa ne perfectionam abilitatile. Mai intai o facem in functie de stimulii furnizati de mediu, invatand si perfectionand abilitati precum vorbirea sau mersul; Ulterior se vor perfectiona si alte abilitati, printre care: abilitati emotionale, abilitati motrice si coordonare, dezvoltarea perceptiei si, ulterior, gandirea logica. Deci… putem spune ca de cand ne nastem suntem intr-o practica constanta de studiu , invatam ceva nou in fiecare zi si dezvoltam noi abilitati.

Adevarul este ca studiem pentru a obtine instrumente care ne ajuta sa supravietuim mai bine decat semenii nostri. Studiem o cariera universitara pentru ca in aceasta societate se crede ca inteligenta este intruchipata intr-o diploma universitara si cine o are va fi mai bun decat celalalt. O greseala grava.

Cum s-ar putea ca inteligenta subiectului sa fie surprinsa pe hartie? In primul rand trebuie sa clarificam ca exista diferite tipuri de inteligenta. Dupa revolutia industriala, se credea ca o persoana era inteligenta daca se dezvolta bine in domeniul matematicii sau al limbajului, dar datorita schimbarii de paradigma, acum stim ca nu este cazul.

Cu teoria inteligentelor multiple propusa de Howard Gardner, s-a putut demonstra ca inteligenta poate fi impartita in 8 subtipuri si anume: logic-matematica, corporal-kinestezica, lingvistica, spatiala, muzicala, naturalista, interpersonala si intrapersonala. Aceste inteligente se pot dezvolta in orice moment al vietii si o persoana poate excela intr-un anumit tip de inteligenta sau in mai multe.

Stiind toate acestea putem raspunde la intrebarea initiala, de ce este important sa studiem? Este important sa studiem pentru ca, doar studiind si invatand noi cunostinte ne putem dezvolta mintea; intelegeti originile noastre: cine suntem, cum am ajuns aici, cum am fost creati, cum a fost creat universul; intelegeti cultura noastra: istoria vremurilor trecute, revolutiile si luptele pentru putere care alcatuiesc societatea. Mai presus de toate, putem gasi sensul identitatii noastre, ne extindem gandurile si nu ramane doar in elementele de baza pe care au vrut sa ni le insufle.

Cum sa studiez?

Baza studiului este interesul. Cand suntem interesati de ceva, ne devine mai usor sa-l intelegem ; Acest lucru se intampla deoarece creierul recunoaste acea informatie ca fiind ceva placut si placut. Pe de alta parte, atunci cand studiem fortat, ceva care nu ne intereseaza dar trebuie sa invatam oricum, creierul functioneaza in sens invers, oferindu-ne neplacere, acesta este motivul pentru care unele teme de studiu sunt mai mult dificil si plictisitor decat altii.

Studiul poate fi ceva teoretic precum citirea sau ascultarea diferitelor teorii, dar poate fi si prin practica si experienta . Experimentarea a ceea ce s-a invatat va fi, fara indoiala, cea mai buna modalitate de a dobandi cunostinte. S-a demonstrat ca studiul bazat pe experienta tinde sa conduca la o mai buna aplicare a cunostintelor (intelepciunea).

Studiul este modul in care convertim datele si informatiile in cunostinte. Majoritatea elevilor studiaza pentru memorare. Acesta este, in cel mai bun caz, un castig pe termen scurt. Daca studiem pentru a intelege, atunci vom incorpora cunostintele pentru viata.

Modul corect de a studia este sa intelegi mai degraba decat sa te inghesui. Cunostintele intelese sunt cele care raman in mintea noastra si cele care pot fi aplicate si explicate ulterior. Va puteti aminti multe prin intelegere si pentru o lunga perioada de timp, totusi, daca ne aprovizionam cu cunostinte pe care nu le intelegem pe deplin, acestea vor fi stocate in memoria pe termen scurt si apoi vor disparea. Daca avem cunostinte, atunci putem raspunde la toate.

Decizia de a urma o cariera

In cadrul fiecarui tanar care a ales sa studieze exista o serie de miscari care il fac sa decida asupra cutare sau cutare cariera. Multi experimenteaza care este presiunea familiei de a fi nevoiti sa facem o diploma universitara pentru a „pute avea succes in viata”, la care ma intreb , doar o diploma universitara ne face sa reusim in viata? La care raspund cu un „nu” rasunator.

Presiunile sociale ca aceasta creeaza in multi tineri iluzia unui viitor fericit , a recunoasterii care trebuie realizata cu efort si daruire. „Fiul meu doctorul”, o fraza a celebrului dramaturg care inca capata valoare in multe familii.

Dar nu trebuie sa proveniti dintr-o familie pretentioasa pentru a experimenta astfel de probleme pentru ca, ca toate reprezentarile sociale, se strecoara, ca sa spunem asa, in reteaua inconstienta de reprezentari si le facem parte din noi insine, fara sa ne intrebam cu adevarat unde. de la care vin si de ce.ne gandim la ele Si cu asta nu vreau sa dau o judecata de valoare pentru ca altfel toti elevii ar gresi, intrucat toti alegem in functie de o istorie, de un context care ne face sa fim si sa alegem, sa facem si sa desfacem.

De aceea este sanatos sa ne gandim la motivul alegerilor si sa ne gandim ca orice motiv este valabil atata timp cat gasim bucurie in el. Presiunea de a gasi o chemare in viata creeaza o cantitate semnificativa de anxietate. Poti incerca diferite domenii, diferite cariere pana il gasesti pe cel in care te simti confortabil si vezi in el adevarata ta vocatie. Pauzele pot fi facute in cadrul unei curse daca ne simtim coplesiti, confuzi… aceasta pauza va fi tocmai cheia pentru a ne clarifica gandurile si a ne da seama daca suntem intr-adevar acolo unde ne dorim, sau daca aceasta cursa corespunde asteptarilor anterioare.

Dar vocatia se construieste, se modeleaza si se deformeaza constant de-a lungul unei cariere, in cel mai mic caz este deja data in avans.

Multi incep o cariera fara sa stie foarte bine despre ce este vorba si isi gasesc vocatia in ea; altii cred ca stiu ce urmeaza sa studieze si gasesc ceva total diferit de ceea ce au fost pregatiti; altii care aleg o cariera pentru ca, de exemplu, au legatura cu litere si isi dau seama ca din motive pentru care cariera in sine atinge litere nu sunt treaba lor si prezinta un alt tip de inteligenta; altii – nici mai mult, nici mai putin norocosi – isi incep studiile stiind deja ce vor sa faca si gasesc in acea cariera instrumentele necesare pentru a duce la indeplinire ceea ce isi doresc pentru viata lor.

Pentru a incheia, vom evidentia faptul ca faptul de a gandi invatamantul tertiar ca o cariera duce adesea la a o trai doar ca atat, o cariera, in care daca fac o pauza as putea sa o pierd. Este o optiune buna sa ne gandim la ea ca la o cale prin care trecem,  dar in acelasi timp ne oprim, ne luam timp, privim in lateral, ne bucuram sa cunoastem si simtim placerea de a cunoaste.