Alegerile parlamentare de duminică din Republica Moldova au loc pe fondul tensiunilor (geo)politice, dar mizele economice nu sunt mai puțin importante , căci alimentează tensiunile interne. În vreme ce promisiunile de viaţă mai bună, rezultate ale aderării la spaţiul european, sunt realizabile pe termen mediu şi lung, cele ale continuităţii de partea Rusiei au efecte psihologice imediate, scrie economica.net.

Dincolo de importanţa politică a alegerilor, cetăţenii Republicii Moldova au de ales între promisiunile beneficiilor economice ale aderării la spaţiul economic european şi aşa zisa certitudine a atitudinii favorabile a Moscovei.

Standardul de viaţă depinde, dincolo de Prut, de importurile de gaze din Rusia, de exporturile moldoveneşti în spaţiul rus şi, deloc neglijabil, de banii trimişi acasă de moldovenii care lucrează în Rusia.

Moldovenii pot intra, însă,  în ţările UE fără viză, ceea ce nu este de ignorat în condiţiile în care cei ce lucrează în străinătate (inclusiv, dacă nu mai ales în Rusia) trimit în ţară echivalentul unui sfert din PIB.

PIB-ul Moldovei a fost de 47,7 miliarde de lei moldoveneşti (3,2 mld. dolari) în primul semestru al anului 2014.

Pe de altă parte, exporturile moldoveneşti se îndreaptă în proporţii majoritare spre Uniunea Europeană.
Mai multe puteți citi pe ECONOMICA.net 

Abonare
Distribuie:0000

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here