Buddha este in centrul invataturilor budiste, iar cuvintele sale de intelepciune au fost transmise de-a lungul mileniilor prin invataturi orale si scrise. Buddha a intruchipat spiritul pacii, acceptarii si neatasamentului fata de posesiunile materiale si, prin mesajele sale, putem ajunge la o mai buna intelegere a sinelui nostru spiritual si emotional.

Iata 11 lectii de la Buddha care te vor ajuta sa castigi in viata:

„Cand iti place o floare, doar o smulgi. Dar cand iubesti o floare, o udati zilnic.”

Exista un contrast puternic intre iubirea neconditionata si emotiile care se bazeaza pe nevoile si dorintele ego-ului nostru. Invatand sa intelegem adevaratul sens a ceea ce este iubirea, putem aprecia frumusetea si puterea pe care le aduce in viata noastra.

„Trei lucruri nu pot fi ascunse mult timp: soarele, luna si adevarul.”

Adevarul nu poate fi ascuns celor care il cauta. Indiferent ce iti arunca viata sau cu ce manipulari trebuie sa faci fata de la altii, in cele din urma, adevarata natura a unei situatii va fi intotdeauna dezvaluita.

„Pacea vine din interior. Nu-l cauta fara.”       

Societatea moderna pune un accent atat de mare pe posesiunile materiale incat avem tendinta de a masura nivelul nostru de succes in functie de suma de bani pe care o avem sau de modul in care ne percep altii. Cu toate acestea, o viata linistita poate fi obtinuta doar recunoscand cine esti in interior.

„Nu exista cale catre fericire: fericirea este calea.”

Vechiul cliseu ca viata este despre calatorie, nu destinatie, contine mult adevar. Nu-ti trai viata in asteptarea rezultatului final. In schimb, imbratiseaza bucuriile si durerile de pe parcurs pentru a afla ce inseamna cu adevarat sa traiesti.

„Un prieten nesincer si rau este mai de temut decat o fiara salbatica; o fiara salbatica iti poate rani trupul, dar un prieten rau iti va rani mintea.”

Pentru a profita la maximum de viata, trebuie sa fii inconjurat de oameni sinceri care va sustin sinele autentic. Cand ne asociem cu cei care ne provoaca doar durere, ne furam oportunitatea de a fi fericiti.

„Pe cer, nu exista nicio distinctie intre est si vest; oamenii creeaza distinctii din propriile lor minti si apoi cred ca acestea sunt adevarate.”

Buddha a subliniat in invataturile sale ca toti suntem una. Segregarea si separarea sunt o constructie a omenirii, dar in ochii universului, toti suntem egali si demni de iubire si fericire.

„Nu vei fi pedepsit pentru mania ta; vei fi pedepsit de mania ta”.

A tine o ranchiuna nu face nimic persoanei pe care esti suparat. In schimb, pur si simplu iti consuma mintea si iti fura bucuria. Toate emotiile au locul lor, dar cel mai bun lucru pe care il poti face pentru a merge mai departe este sa renunti la negativitate.

„Suntem modelati de gandurile noastre; devenim ceea ce gandim. Cand mintea este pura, bucuria urmeaza ca o umbra care nu pleaca niciodata.”

Gandurile noastre ne creeaza realitatea, iar aceasta idee este un fir comun in multe culturi spirituale. Pe ce te concentrezi in viata este ceea ce vei continua sa vezi. Daca recunosti doar intunericul, este greu sa vezi lumina.

„Nu crede nimic, indiferent unde ai citit-o sau cine a spus-o, indiferent daca am spus-o, daca nu este de acord cu propria ta ratiune si propriul tau bun simt.”

Mesajul lui Buddha este pur si simplu sa inveti sa gandesti singur. Cu totii avem o lentila prin care percepem realitatea, dar numai tu poti decide ce este adevarat pentru viata ta. Doar pentru ca ceva este popular, nu il face corect.

„Pierzi doar ceea ce te agati.”

Multe dintre invataturile lui Buddha se bazeaza pe conceptul de atasament. Nu este nevoie sa ne temem de pierdere daca ne indepartam de ea atasamentul emotional. Dragostea si bucuria neconditionate provin din acceptarea pe deplin a experientei, chiar daca este de scurta durata.

„Nimeni nu ne salveaza in afara de noi insine. Nimeni nu poate si nimeni nu poate. Noi insine trebuie sa mergem pe cale.”

Viata ta este a ta si numai a ta. Nimeni nu poate experimenta lumea din perspectiva ta unica. In loc sa te sprijini pe ceilalti pentru a te ghida prin viata, fii curajos si deschide-ti propria cale.

Lectiile lui Buddha pot fi aplicate in aproape fiecare aspect al vietii noastre. Indiferent de unde vii sau de ce ai experimentat, toti avem loc sa crestem si sa evoluam ca oameni. Cand ramanem constienti de propriile noastre ganduri si imbratisam calatoria noastra serpuitoare, deschidem portile catre experiente mai mari si mai stralucitoare.